2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a Csendes-óceán legmélyebb rétegeit is elérte a műanyagszennyezés

Először sikerült kimutatni a mikroműanyag jelenlétét olyan apró rákokban, amelyek 11 kilométer mélyen élnek.

A Newcastle-i Egyetem kutatói a vizsgált rákok 72 százalékában felfedezték a legapróbb műanyagrészecskéket. Ezek az állatok a Csendes-óceán hat legmélyebb régiójában, köztük a Fülöp-szigetekről keletre lévő Mariana-árokban élnek – írja az MTI alapján az atv.hu.

„Egy részem mindig is számított arra, hogy találunk valamit. De arra, hogy a Mariana-árokban, a legmélyebb mélytengeri árokban megtalálható élőlények majdnem száz százaléka fertőzött, nem számítottam” – nyilatkozta az eredmények kapcsán Alan Jamieson tengerbiológus.

A mélytengerek az utolsó, ember által nem érintett régiók Kép: Kmusser/Wikimedia Commons

Eddig az Atlanti-óceán északi részén 2200 méteres mélységben, vagy a Kuril-árok üledékében, 7000 méteres mélységben mutatták ki műanyag jelenlétét.

Ezúttal azonban bebizonyosodott, hogy a tengerekben lévő műanyagszemétnek semmi sem állhatja útját

– írják a Royal Society Open Science című szaklapban szerdán megjelent tanulmányukban. 

Jamieson és kollégái normál esetben nem műanyagszeméttel, hanem a mélytengerek kutatásával foglalkoznak, nekik köszönhető számos ott élő élőlény felfedezése. Emiatt egész gyűjteménnyi rákállattal rendelkeznek, amelyek a 2008 és 2017 közötti időszakból származnak. Gyűjteményüket ezúttal arra használták, hogy korunk egyik legégetőbb kérdésének súlyosságát felderítsék.

Azt egyelőre nem tudják megmondani a kutatók, milyen hatása lehet ezeknek a mikrorészecskéknek a mélytengeri rákokra. Jamieson feltételezése szerint a kémiai anyagokkal való fertőzöttség kockázata mellett az a veszély is fennáll, hogy eltömődik az állatok emésztőrendszere.

Neked ajánljuk
12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Tiszta lesz a Tisza: az államfő kezdeményezésére megoldás született a Felső-Tisza állami hulladékmentesítésére Kukákat tesznek a kukák mellé Nagykanizsán A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam