2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újraműanyag kompromisszumok nélkül

A műanyagok újrahasznosítása gyakran a minőség romlásával jár együtt. Ennek elkerülésére amerikai kutatók olyan eljárás kifejlesztésén dolgoznak, amellyel a másodlagos műanyagok tulajdonságai egyenesen jobbak lehetnek az eredetinél.

Számos, mindennapi használati műanyag tárgyunk polietilén-tereftalátból (PET) készül, az italpalackoktól kezdve a ruhákon át a szőnyegekig. A legtöbb műanyaghoz hasonlóan a PET is újrahasznosítható, bár jelenleg csak egészen kis részüket jut erre a sorsra.

Egy amerikai kutatók által kifejlesztett módszer nemcsak a műanyag PET-palackok élettartamát hosszabbíthatja meg, hanem erősebbé és értékesebbé is teheti azokat. 

„Egy olyan folyamat kifejlesztésén dolgozunk, amely meghosszabbíthatja a PET-palackok élettartamát, amelyeket így a nagy értékű kompozit anyagokhoz, mint például az autóalkatrészekhez, szélturbinákhoz, szörfdeszkákhoz vagy snowboardokhoz hasonlóan sokáig tudnánk használni és hasznosítani” – mondta Gregg Beckham, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumának (NREL) vezető kutatója.

Fotó: mali maeder/pexels.com

A kutatók az újrahasznosított PET-palackokat megújuló forrásból származó termékekkel, például növényi hulladékkal kombinálták. Ilyen módon
kétféle szálerősítésű műanyagot (FRP) hoztak létre, amelyek két-háromszor értékesebbek, mint az eredeti PET-palack.

Ezeknek a kompozit termékeknek az előállítása az első mérések szerint körülbelül 57 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint a jelenlegi újrahasznosítási folyamatok. Emellett mintegy 40 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

Az új anyagot egyelőre csak laboratóriumi körülmények között állították elő, a technológia ipari alkalmazhatóságának megítéléséhez további vizsgálatokra van szükség.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam