2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemét a legszebb természeti csodákat sem kíméli

A Belize közelében fekvő Nagy Kék Lyuk a világ egyik legszebb természeti csodája. Szakértők egy csoportja az utóbbi időben elkezdte alaposabban is feltérképezni a viszonylag kevéssé ismert, 124 méter mély és 318 méter széles víz alatti víznyelőt.

A kutatók a közelmúltban hozták nyilvánosságra vizsgálataik eredményét – írja a Live Science alapján a 24.hu. Az expedíció során hanghullámok segítségével mérték fel az üreget, a különböző objektumokról és formációkról visszaverődő hangok alapján pedig elkészítették a Nagy Kék Lyuk 3D-s térképét.

A kutatás során igen izgalmas dolgokra, például hatalmas cseppkövekre is bukkantak. A szakértők azt is kiderítették, hogy a Nagy Kék Lyuk egy igazi kagylótemető. A víznyelő ugyanis tele van olyan különböző fajokhoz tartozó puhatestűekkel, amelyek valószínűleg belehullottak az üregbe, majd nem tudtak kikecmeregni onnan. 
A vizsgálat azonban ennél elkeserítőbb dolgokat is feltárt:

az üreg alja telis-tele van műanyag palackokkal.

Richard Branson, a Virgin Group és az Ocean Unite alapítója, illetve a csapat tagja szerint a páratlan természeti kincsre komoly fenyegetést jelent a környezetszennyezés és a klímaváltozás. 

Fotó: U.S. Geological Survey (USGS)/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam