2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ők az életükkel játszanak, hogy mi olcsón szórakozhassunk

Az elektronikai hulladékkal kapcsolatos „szemét”-üzleten Nyugat-Európa kétszer is nyer – de a mérges gőzökben dolgozó afrikai „városi bányászok” sokat veszíthetnek.

Az Élő Bolygónk is beszámolt a Basel Action Network nevű szervezet jeladókkal végzett felméréséről, ami rávilágított: a szigorú szabályozás ellenére a fejlett országok a drága hulladékkezelés helyett még mindig a könnyebbik utat választják, és a fejlődő világra zúdítják a vég nélkül termelődő elektronikai hulladékukat.

Ahogy Bedő Iván hvg.hu-n megjelent írásában rámutat: bár az exportált készülékek egy része első körben javításra kerül, ami lehetne örömteli fordulat, „a felújított készülékek már nem lesznek hosszú életűek, és végül ők is a rettenetes afrikai szeméttelepekre kerülnek, ahol súlyosan egészségkárosító és környezetszennyező újrafeldolgozás zajlik”.

A leghírhedtebb helyszín: Agbogbloshie, a körkörös gazdaság jövője szempontjából meghatározó városi bányászat (urban mining) sötét bölcsője Fotó: Muntaka Chasant /Wikimedia Commons

Agbogbloshie az elektronikai hulladékban rejlő értékes nyersanyagokhoz nem modern és költséges újrahasznosítási eljárások révén, hanem a felesleges műanyag elégetésével jut hozzá. 

„A levegő és a föld tele van ólommal és kadmiummal, higannyal és krómmal. Az emberek is halnak, a halak is kipusztulnak a környéken. Még húsz kilométerrel távolabb is mérgek mutathatók ki az emberek vérében.”

Fotó: Jcaravanos/Wikimedia Commons

Az így kinyert fémek megkezdik útjukat visszafelé: a helyi kereskedők fillérekért felvásárolják őket, és a világpiacon busás haszonnal értékesítik. A gyártók sokkal olcsóbb nyersanyagra tehetnek így szert, mint ha az újrahasznosítás ellenőrzött körülmények között ment volna végbe, a nyugat-európai fogyasztók pedig kedvező áron juthatnak hozzá az újabb elektronikai eszközökhöz.

„Európa tehát kétszeresen is keres az afrikaiak nyomorúságán. Egyszer, amikor szabályos hulladékfeldolgozás helyett messzire küldi a szemetet. Másodszor, amikor az új nyersanyagokhoz képest olcsóbban jut az újrafeldolgozotthoz.”

Bedő Iván megemlíti azokat a próbálkozásokat is, amelyek a helyzet rendezésére irányulnak – így a szigorodó európai uniós szabályozást, illetve azt a német kezdeményezést, amely környezetbarát eljárásokra oktatná Agbogbloshie bányászait. Azonban rámutat: „kétségkívül szép gesztus. Agbogbloshie-ban a nyersanyagpiac közben működik tovább, ahogyan szokott. Bezárását nem is tervezik. Könnyen kitalálható, miért: ha megszüntetnék ott, újraindulna máshol.”

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Tízből kilenc magyar támogatja a műanyagok visszaszorítását Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam