2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ők az életükkel játszanak, hogy mi olcsón szórakozhassunk

Az elektronikai hulladékkal kapcsolatos „szemét”-üzleten Nyugat-Európa kétszer is nyer – de a mérges gőzökben dolgozó afrikai „városi bányászok” sokat veszíthetnek.

Az Élő Bolygónk is beszámolt a Basel Action Network nevű szervezet jeladókkal végzett felméréséről, ami rávilágított: a szigorú szabályozás ellenére a fejlett országok a drága hulladékkezelés helyett még mindig a könnyebbik utat választják, és a fejlődő világra zúdítják a vég nélkül termelődő elektronikai hulladékukat.

Ahogy Bedő Iván hvg.hu-n megjelent írásában rámutat: bár az exportált készülékek egy része első körben javításra kerül, ami lehetne örömteli fordulat, „a felújított készülékek már nem lesznek hosszú életűek, és végül ők is a rettenetes afrikai szeméttelepekre kerülnek, ahol súlyosan egészségkárosító és környezetszennyező újrafeldolgozás zajlik”.

A leghírhedtebb helyszín: Agbogbloshie, a körkörös gazdaság jövője szempontjából meghatározó városi bányászat (urban mining) sötét bölcsője Fotó: Muntaka Chasant /Wikimedia Commons

Agbogbloshie az elektronikai hulladékban rejlő értékes nyersanyagokhoz nem modern és költséges újrahasznosítási eljárások révén, hanem a felesleges műanyag elégetésével jut hozzá. 

„A levegő és a föld tele van ólommal és kadmiummal, higannyal és krómmal. Az emberek is halnak, a halak is kipusztulnak a környéken. Még húsz kilométerrel távolabb is mérgek mutathatók ki az emberek vérében.”

Fotó: Jcaravanos/Wikimedia Commons

Az így kinyert fémek megkezdik útjukat visszafelé: a helyi kereskedők fillérekért felvásárolják őket, és a világpiacon busás haszonnal értékesítik. A gyártók sokkal olcsóbb nyersanyagra tehetnek így szert, mint ha az újrahasznosítás ellenőrzött körülmények között ment volna végbe, a nyugat-európai fogyasztók pedig kedvező áron juthatnak hozzá az újabb elektronikai eszközökhöz.

„Európa tehát kétszeresen is keres az afrikaiak nyomorúságán. Egyszer, amikor szabályos hulladékfeldolgozás helyett messzire küldi a szemetet. Másodszor, amikor az új nyersanyagokhoz képest olcsóbban jut az újrafeldolgozotthoz.”

Bedő Iván megemlíti azokat a próbálkozásokat is, amelyek a helyzet rendezésére irányulnak – így a szigorodó európai uniós szabályozást, illetve azt a német kezdeményezést, amely környezetbarát eljárásokra oktatná Agbogbloshie bányászait. Azonban rámutat: „kétségkívül szép gesztus. Agbogbloshie-ban a nyersanyagpiac közben működik tovább, ahogyan szokott. Bezárását nem is tervezik. Könnyen kitalálható, miért: ha megszüntetnék ott, újraindulna máshol.”

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria) Küzdelem az illegális fakitermelés ellen
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam