2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyag-komposztálási projekt nyert a fiatal kutatók versenyén

2019-es SCIndikátor verseny győztese Lévay Krisztina lett, aki csapatával olyan komposztálási technológiát fejleszt, amely egy hónap alá képes csökkenteni a háztartási bio-műanyaghulladék lebomlási folyamatát.

A döntőn bemutatott prezentációkat szakmai és kommunikációs szempontok szerint is értékelte a szakmai zsűri, amely a téma megközelítését, az előadásmód érthetőségét, az előadó kiállását, kreativitását és szakmai elkötelezettségét is nézte az értékelés során – írja az Index.

A nyertes a Zöld jövőkép – növényi alapú lebomló műanyag című előadásával az Év SCIndikátora üvegdíjban és 500 000 forint fődíjban részesült, továbbá a Brain Bar különdíjasaként lehetőséget kap, hogy a május végi fesztiválon prezentálja kutatási témáját.

A verseny győztese, Lévay Krisztina Fotó: www.sci-ndikator.hu

„Minden jel arra utal, hogy a lebomló műanyagok megjelenése fogja forradalmasítani a műanyagipart. Az egyszer használatos hagyományos műanyagok legzöldebb alternatívája a biológiailag lebomló PLA, azaz politejsav. (...) Természetes körülmények között a PLA bomlási ideje akár 1000 év is lehet, de az általunk fejlesztett komposztálási technológiával a folyamat időtartama 1 hónap alá csökkenthető. Maga az eljárás teljesen önfenntartó, zöldenergiával működik, és a folyamat során keletkező szén-dioxid mértéke is nullához közeli értékre szorítható” – idéz az Index korábbi cikke a projekt ismertetőjéből.

Neked ajánljuk
12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Tiszta lesz a Tisza: az államfő kezdeményezésére megoldás született a Felső-Tisza állami hulladékmentesítésére Kukákat tesznek a kukák mellé Nagykanizsán A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam