2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mikroműanyagok súlyos betegségek kórokozóit utaztatják a kontinensek között

Az óceáni áramlatok pár hét alatt Indiából Észak-Amerikába szállíthatnak olyan, a mikroműanyagokon megtapadó kórokozókat, mint például a kolerát kiváltó Vibrio cholerae baktériumok – derül ki a skóciai Stirling Egyetem kutatóinak vizsgálatából.

Az álló és folyóvizekben, tengerekben egyaránt megtalálható plasztikszennyeződések felületén úgynevezett biofilm alakul ki, amely a kutatók szerint optimális környezetet biztosít az Escherichia coli nevű kólibaktériumoknak is. A műanyagok ráadásul védelmet nyújtanak az ezen kórokozókra nézve halálos UV-sugárzás ellen – ismertette a Qubit. 

A tengerekben a plasztikhulladék potyautasaiként a kólibaktériumok 2-4 hétig, a Vibrio bacillusok és a rotavírusok több hónapig is fertőzőképesek maradnak – állítja a tanulmány.

A Stirling Egyetem kutatói a népszerű skóciai strandok fövenyét is beszennyező mikroműanyag-minták közel felében mutatták ki valamelyik baktérium jelenlétét. Szerintük fontos lenne az európai járványügyi szabályozást is szigorítani, mert az jelenleg csak a strandok vizének kórokozó-mentességét vizsgálja, a műanyagszennyezés mikrobiológiai tesztelésére azonban már nem terjed ki. 

Az ENSZ becslései szerint a világtengerekben mintegy 51 billió mikrorészecske hánykolódik – ez a mennyiség 500-szor haladja meg a galaxisunkban található csillagok számát Fotó: Ocean Blue Project, Inc./Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Megtisztult a Terebesi erdő Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam