2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mikroműanyagok súlyos betegségek kórokozóit utaztatják a kontinensek között

Az óceáni áramlatok pár hét alatt Indiából Észak-Amerikába szállíthatnak olyan, a mikroműanyagokon megtapadó kórokozókat, mint például a kolerát kiváltó Vibrio cholerae baktériumok – derül ki a skóciai Stirling Egyetem kutatóinak vizsgálatából.

Az álló és folyóvizekben, tengerekben egyaránt megtalálható plasztikszennyeződések felületén úgynevezett biofilm alakul ki, amely a kutatók szerint optimális környezetet biztosít az Escherichia coli nevű kólibaktériumoknak is. A műanyagok ráadásul védelmet nyújtanak az ezen kórokozókra nézve halálos UV-sugárzás ellen – ismertette a Qubit. 

A tengerekben a plasztikhulladék potyautasaiként a kólibaktériumok 2-4 hétig, a Vibrio bacillusok és a rotavírusok több hónapig is fertőzőképesek maradnak – állítja a tanulmány.

A Stirling Egyetem kutatói a népszerű skóciai strandok fövenyét is beszennyező mikroműanyag-minták közel felében mutatták ki valamelyik baktérium jelenlétét. Szerintük fontos lenne az európai járványügyi szabályozást is szigorítani, mert az jelenleg csak a strandok vizének kórokozó-mentességét vizsgálja, a műanyagszennyezés mikrobiológiai tesztelésére azonban már nem terjed ki. 

Az ENSZ becslései szerint a világtengerekben mintegy 51 billió mikrorészecske hánykolódik – ez a mennyiség 500-szor haladja meg a galaxisunkban található csillagok számát Fotó: Ocean Blue Project, Inc./Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Szemétlerakónak használnak egy boszniai folyót Online tartalmakkal az illegális hulladéklerakók ellen Flashmobokkal az agyoncsomagolás ellen Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam