2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tehetünk, hogy a műanyag elleni küzdelem ne a probléma fenntartását szolgálja?

A műanyagválság megoldását célzó globális törekvések a műanyagok életciklusának rossz végére, a hulladék kezelésére fókuszálnak.

A műanyag évtizedeken át lényeges szerepet játszott a globális gazdasági növekedésben. Néhányan még a klímaváltozás megoldásának eszközeként is tekintenek rá, mondván, kisebb karbonlábnyoma van, mint más anyagoknak. Valójában a műanyagok jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amikor a földben vagy a tengerekben lebomlanak – tette közzé Lili Fuh és Jane Patton közgazdászoknak a Project Syndicate oldalán publikált gondolatait a Világgazdaság.

A szerzők felidézik, hogy egyre több kutatás ismeri fel az aggasztó hatások sorát, amelyek a műanyag teljes életpályája során – a kőolaj kitermelésétől a szemét elégetéséig – károsítják a környezetet, és veszélyt jelentenek az emberi egészségre. Ennek ellenére a műanyaggyártás nemhogy csökkenne, egyenesen növekszik, beleértve az egyszer használatos termékeket is – mi pedig a kibocsátás visszafogása helyett a hulladékkal való küzdelemre fókuszálunk. Fuh és Patton rávilágít:

„A gyártók évekig marketing- és reklámkampányokba fektettek, hogy meggyőzzék a fogyasztókat arról, saját maguk a felelősek a műanyagválságért. Az iparág és a lobbistái arról győzködték a kormányokat, hogy legfőképpen a műanyagkezelésre kellene fókuszálniuk.”

A gyártók érdeke azt kívánja, hogy a műanyaggal kapcsolatos nehézségeket a hulladék kezelésének kérdésére szűkítsük le. De szerencsére egyre több civil szervezet és nemzetközi politikai szereplő ismeri fel, hogy a probléma megoldása ennél szélesebb körű erőfeszítéseket követel meg.

A bolygó rendszeres takarítása önmagában nem elég Fotó: Snemann/visualhunt.com

Az ENSZ környezetvédelmi közgyűlésének negyedik ülésére javasolt határozat kormányzati szerepvállalást sürget a tengerek megtisztítása érdekében, a szerzők reményei szerint ez azonban csak az első lépés lesz egy jogilag kötelező szerződés létrejöttéhez, amely a probléma megoldására többszintű megközelítést alkalmaz:

„Még fontosabb, hogy annak fókusza a műanyagszennyezés növekedésének megakadályozására, valamint arra irányulna, hogy a műanyagok életciklusának minden szakaszában megelőzzük az egészségkárosító hatásokat.”

A műanyaggal együtt járó nehézségek elleni küzdelemben esélytelenek vagyunk, „amíg nem fogadunk el jogilag kötelező intézkedéseket a műanyagok gyártásának korlátozására, illetve arra, hogy a vállalatok, kormányok legyenek elszámoltathatók a műanyagok egészségünket, ökoszisztémáinkat károsító hatásaiért” – véli Lili Fuhr, a Heinrich Böll Alapítvány nemzetközi környezetvédelmi kérdésekért felelős részlegének vezetője és Jane Patton, a Break Free From Plastic moz­­galom koordinátora.

Neked ajánljuk
A növényekre is ártalmas a természetbe kerülő plasztik A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam