2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vállfákból építenek fészket a városi varjak

A varjak figyelemre méltóan intelligens madarak, komplex képességekkel rendelkeznek, például képesek építeni és használni eszközöket, emlékeznek emberi arcokra, és egyéni élményeiket hívják elő ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a környezetükhöz, tervezzenek és előre kiszámoljanak bizonyos dolgokat.

Rajtakapták már a varjakat azon, hogy össze tudnak kötni drótokat, hurokba tudják őket hajlítani, hogy nehezen megszerezhető ételekhez is hozzájussanak, magasról ledobják a diót a járdára, hogy feltörjék, sőt, a szemétszállítási napokat is megjegyzik – tudják, mikor kell résen lenni a jó falatok érdekében.

Vállfafészek Fotó: Goetz Kluge / flickr

Azonban nem a táplálék az egyetlen motiváló faktor az alkalmazkodásuk tökélyre fejlesztésében. Akkor is megcsillantják intelligenciájukat, amikor fészket építenek, amihez képesek bármilyen elérhető anyagot felhasználni. A fészek általában ágakból, gallyakból készül, gyakran egy régi fészek felújításával, némi környékről származó dróttal kiegészítve, megerősítve.

Vállfákból épített fészek egy fa törzsén Fotó: www.pbs.org

A tokióiak azonban arra lettek figyelmesek, hogy a varjak megtanultak vállfákból fészket építeni. Egy ekkora városban ugyanis nincsenek bőségben a természetes alapanyagok, viszonylag kevés faág állt a rendelkezésükre. A találékony madarak azonban addig lopkodtak az apartmanokból vállfákat, amíg össze nem állt a fészek.

Neked ajánljuk
Többször használatos csomagolásokat tesztel a McDonald’s Németországban 2020-ban 29,3 százalékkal nőtt a hasznosításra átadott hulladék mennyisége Szigorúbban szabályozná a hulladékok exportját az Európai Bizottság Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: Morzsafarm.hu
Vissza
Hírfolyam