2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utazik a hulladék: honnan hozzuk, hova visszük?

Norvégiából érkezik a legtöbb hulladék az Európai Unióba, derül ki abból a statisztikából, amelyet az Eurostat tett közzé.

A felmérésből kiderül, hogy 2018-ban összesen 13,1 millió tonna szemét érkezett az EU-ba az unión kívülről, ebből 3 millió tonna Norvégiából, ami ötszázalékos emelkedés 2017-hez képest – írja D. Kovács Ildikó a 24.hu-n.

Nem sokkal marad le Svájc sem, onnan 2,5 tonnát szállítottak az EU-ba (ez 3 százalékos emelkedés), az Amerikai Egyesült Államokból pedig 2,1 millió tonnát, ami viszont 16 százalékos csökkenés az előző évhez viszonyítva.

Az EU-n kívülről érkező hulladékimport értéke 11,2 millió euró volt.

Megnézték azt is, hogy hova megy az a 41,4 millió tonna szemét, amelyet az EU-n kívülre exportálnak a tagországok. Az élen Törökország áll, amely 2018-ban összesen 13 millió tonna hulladékot fogadott be az unióból. Kína áll a második helyen, ugyanakkor jelentős partnernek számít India is. A teljes tavalyi hulladékexport értéke 16,6 millió euró volt.

Fotó: pxhere.com

Egészen a legutóbbi időkig a világ legnagyobb hulladékimportőrének Kína számított, az országban környezetvédelmi és egészségügyi megfontolásokból bevezetett szigorítások azonban átrajzolták a világ hulladéktérképét. A fejlett országok egyelőre a könnyebb utat választották, és a drágább, helyben történő feldolgozás helyett új felvevőpiacok után néztek – ahova azonban a hulladékkal együtt a már ismert problémák is megérkeztek. 

Neked ajánljuk
Törvénytelenül utazott keletre az olasz hulladék Szemétben fuldokolnak az egri szőlők A netezés környezeti következményei Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Zavarták a nagy fák a panorámát a Balatonnál, gázolajjal locsolták, hogy ne nőjenek
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam