2020. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Le a pillepalackkal, éljen a csapvíz – az éttermekben is

Adjanak az éttermekben díjtalanul ivóvizet a vendégeknek – javasolja az Európai Bizottság. Ezzel a fogyasztók nemcsak sok pénzt takaríthatnának meg, de műanyag palackok milliói sem növelnék a hulladékot.

Vannak a világon országok, ahol természetes, hogy éttermekben a csapból származó ivóvizet is tesznek az asztalra, ám az EU államaiban ez ritkaságnak számít. Vegyen a vendég palackozott, lehetőleg minél drágább ásványvizet, ha pedig csapvizet kér, furcsán néznek rá – írja a Piac és Profit.

Ennek szeretne véget vetni az Európai Bizottság, amely irányelvében javasolja: adjanak éttermek, étkezdék ingyen vezetékes vizet az ételt rendelő vendégnek.

Az EB számításai szerint ezzel évente 600 millió eurót lehetne megtakarítani – egyúttal jelentősen csökkenteni a PET-palackok felhasználását.

Fotó: USEPA Environmental-Protection-Agency/flickr.com

Az irányelv kiadói egyúttal figyelmeztetnek: természetesen a vezetékes víznek jó minőségűnek kell lennie. A javaslat révén 17 százalékkal lehetne csökkenteni a palackozott vizek forgalmát. Az irányelvet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Akkor is csak nem kötelező ajánlásról lenne szó. Ugyanakkor viták várhatóak, mivel a vendéglátóipar – nem meglepő módon – ellenzi a tervet.

Neked ajánljuk
Óvatosan a bioműanyaggal! Megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése Útmutató a környezettudatos gardróbhoz A tengerszint-emelkedés miatt megemelnek egy szigetországot
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam