2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb bálnával végzett a hulladék

40 kilogramm műanyagot találtak annak a bálnának a gyomrában, amely a Fülöp-szigeteknél sodródott partra.

A fiatal Cuvier-féle csőröscet halálát emésztőrendszeri sokk okozhatta, az állatot vizsgáló tengerbiológusok ugyanis 16 rizses zsákot, 4 takarmányos zsákot és számos bevásárlószatyrot találtak a gyomrában – számolt be a Guardian nyomán az Index.

Az állatot vizsgáló szakértők riasztónak tartják az esetet, és arra szólítják fel a világ kormányait, hogy lépjenek fel az óceánba kerülő szemét ellen.

Az óceánban úszó műanyagdarabok és az általuk fenyegetett állatfajok mérete is széles skálán mozog: az apró rákoktól a tengeri teknősökig, a tányérunkra kerülő halaktól a bálnákig csaknem minden tengeri élőlény emésztőrendszerében kimutatták már a plasztik jelenlétét. Ha ez nem is jár minden esetben ennyire súlyos következményekkel, az állat elégtelen táplálkozásához vezethet, ráadásul a műanyagdarabokkal mérgező vegyületek és kórokozók is bejuthatnak a szervezetükbe.

Egy partra vetődött Cuvier-féle csőröscet Fotó: Silver Leapers/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Inkognitóban járnak a szemetelők Szegeden Pusztító plasztik – sokkoló videó az óceáni műanyagszemétről Sok kis lépés egy tudatosabb szállodaipar felé A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam