2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átfogó programmal készül a kormány a szemetelés visszaszorítása érdekében

A kormány, a lakosság és a vállalatok összefogására van szükség a szemetelés és az illegális hulladéklerakók visszaszorítása érdekében – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemléletformáló kampány megnyitóján.

 A környezet megóvása érdekében tett kormányzati intézkedések közül a tárcavezető kiemelt egy most készülő jogszabálytervezetet, amely szerint a szabálysértésnek számító illegális hulladékkihelyezés a jövőben bűncselekménynek fog számítani.

Palkovics László szerint a szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag, ezért a kormány a következő időszakban azon dolgozik majd, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye.

Mindez alátámasztja, hogy a környezetszennyezés elleni küzdelemben a vállalati szereplőknek, a gyártóknak is fontos szerepük van – jelentette ki a miniszter.

Önkormányzati képviselők szemetet szednek egy lakótelep melletti erdőben Debrecenben 2019. március 18-án a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! hulladékgyűjtési akció keretében
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagy István agrárminiszter elmondta, a hulladék keletkezése, tárolása, feldolgozása, valamint ártalmatlanítása, „azaz a hulladékkérdés korunk globális környezeti problémája. A probléma megoldását pedig az alapoknál, az emberek látásmódjának a megváltoztatásánál kell kezdeni”. Mint mondta: „a lakosságnak meg kell értenie, hogy minden döntés, amit fogyasztóként hoznak, hatással van a környezetünkre”.

Ugyanakkor a szemléletformálás egy hosszú távon eredményes folyamat, az illegális szemétlerakók kérdésében azonban gyors megoldásokra van szükség. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az állami erdőgazdaságok évente több mint 100 millió forintos nagyságrendben költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld- és ipari hulladékok felszámolására, az erdők tisztán tartására – tette hozzá Nagy István.

A minisztérium ezért kezdeményezi, hogy a kerületvezető erdészek hatósági jogkört kapjanak, ugyanis ezáltal 1108 erdész tudna a rajtakapott illegálisan szemetelők ellen hatóságilag fellépni. 

Neked ajánljuk
Tetemes mennyiségű szeméttől kellett megtisztítani a Szamost Papírból készül környezetbarát borospalack Újabb környezettudatos termékekkel jelentkezik a Spar Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam