2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vasúttársaság és a szemetelők küzdelme folytatódik

Csak két hónap alatt hét hatalmas mozdonynak megfelelő tömegű, több mint 584 tonnányi hulladékot szállíttatott el a MÁV a fővárosi és vidéki vasúti területekről.

Az illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolására indított programja keretében a MÁV rendszeresen gondoskodik a pályahálózatát és területét csúfító lakossági hulladék elszállításáról. A megoldás érdekében egyeztetéseket folytat az önkormányzatokkal is, és ezzel párhuzamosan a vasúttársaság vezetésével egy munkacsoport azon dolgozik, hogyan lehet javítani a tiltott helyen hagyott hulladékok elleni küzdelem hatékonyságát.

Tavaly a vasúti területekről országszerte 1090 tonna lakossági hulladékhalmot vitetett el a vasúttársaság Fotó: www.mavcsoport.hu

 A MÁV tapasztalata szerint a megtisztított területekre számos esetben újraképződik a hulladék. A jelenlegi jogszabályok szerint az ingatlan tulajdonosa felelős a területén található hulladékért, de a vasúti területeken és a nyílt – a vasúti közlekedés biztonsága miatt le nem zárható – pálya közelében található illegális szemétlerakók nem a MÁV tevékenységéből származnak.

A több 10 ezer köbméterre tehető hulladékmennyiség jellemzően lakossági, kommunális hulladékból, használt műszaki cikkekből, építési törmelékből és zöldhulladékból tevődik össze.
A szennyező az esetek túlnyomó többségében ismeretlen.

A vállalat közleménye leszögezi: „Az illegális hulladék visszaszorítása terén látványos eredményt elérni csak tudatosabb lakóközösségek, tudatosabb társadalom közreműködésével lehet. A vasúti területek megtisztítása és tisztán tartása a vasúttársaság fontos feladata, ez azonban csak akkor járhat tartós eredménnyel, ha az elvégzett munkát értékelő és a tisztaságot megbecsülő lakóközösségek is együttműködnek a környezet megóvásában.”

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: mavcsoport.hu
Vissza
Hírfolyam