2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indonézia felveszi a harcot a műanyaghulladékkal

Az ellenség túlerejét pontosan érzékelteti, hogy tavaly a hadsereg beavatkozására volt szükség a folyókban emelkedő műanyagtorlaszok eltakarításához.

Indonéziát csak Kína előzi meg a tengereket szennyező államok dicstelen rangsorában. Az indonéz kormány azonban most megelégelte a helyzetet. A tengerügyi minisztérium és a környezetvédelmi minisztérium a Plastic Action Partnership (GPAP) nevű szervezettel fogott össze, hogy egy innovatív, adatalapú eljárással kezelje a kialakult válságot.

Az ország 2025-re 70 százalékkal akarja csökkenteni a tengerbe kerülő műanyaghulladék mennyiségét.

A GPAP célja, hogy a most működő vedd meg – használd – dobd el rendszert egy körkörös gazdasági működés váltsa fel. Az ehhez szükséges módszerek kidolgozását segítik a jakartai hulladékkezelőkben gyűjtött adatok, és az ezek alapján felállított modellek.

Fotó: World Bank/youtube.com

A program elsődleges céljai között szerepel a felesleges csomagolások visszaszorítása, az innovatív, újrahasznosítható műanyagok, a helyettesítő anyagok használata, az újrahasznosítás arányának növelése és a hulladékgyűjtés hatékonyságának javítása.

A műanyag teljes életútja során érdekelt gazdasági szereplők bevonása révén az Indonéziában gyűjtött adatok és kidolgozott megoldási tervek a jövőben számos országnak nyújthatnak támpontot a műanyaghulladékkal kapcsolatos kihívások kezeléséhez.

Luhut B. Pandjaitan tengerügyi miniszter a Világgazdasági Fórumnak úgy fogalmazott: „szeretnénk, ha a következő generációnak a jelenleginél sokkal jobb életminőség és egészség adatna meg Indonéziában. Az együttműködés és a közös munka révén elnyerhetjük a társadalom, a helyi közösségek támogatását ahhoz, hogy a tengeri élővilág sokszínűségét megőrizzük gyermekeink és unokáink számára.”

Fotó: Ikhlasul Amal/visualhunt.com

A projekt kidolgozásában a Világgazdasági Fórum mellett részt vesz a Körkörös Gazdaság Fejlesztéséért Platform (PACE) és a Friends of Ocean Action nevű szervezet is.

Neked ajánljuk
Mintegy 14 millió tonna mikroműanyag van az óceánok fenekén Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: weforum.org
Vissza
Hírfolyam