2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lakossági tüzelés veszélyezteti a legjobban a levegő tisztaságát

A téli fűtésszezon végeztével érdemes mérleget készíteni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarországon közel 50%-ban felel a légszennyezettségért a háztartási tüzelés, megelőzve ezzel a mezőgazdaság és a közlekedés környezetkárosító hatását.

Számtalan tévhit terjeng a légszennyezéssel kapcsolatban, pedig az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Bizottság által 2015-ben kezdeményezett, valamennyi kontinensre kiterjedő vizsgálatból kiderült, hogy Közép-Európában elsősorban a korszerűtlen háztartási tüzelés felelős a 2,5 mikronnál kisebb szennyező részecskék kibocsátása miatti rossz levegőminőségért – írja az Origo.

Magyarországon is ez az első számú problémaforrás. Dézsi Viktor, az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ osztályvezetője szerint a lakossági szilárd tüzelés körülbelül 50%-ban felelős a légszennyezésért.

A fő probléma a nem megfelelő minőségű tüzelőanyag megválasztása. Sokan használnak nedves és puha vagy kezelt fát, gyenge minőségű szenet vagy hulladékot.

Talaj menti pára és füst Salgótarjánban 2018. november 14-én
Fotó: MTI/Komka Péter

Az országon belül is nagy eltérések vannak, köszönhetően a tüzelési szokásoknak és a földrajzi paramétereknek. A Sajó-völgy sajnos egy nagyon jó példa erre, ugyanis itt rendszerint kiemelten magas a szállópor-koncentráció.

A nagy probléma az, hogy télen sokkal alacsonyabban van az úgynevezett keveredési határréteg, így a szennyezés kisebb légtömegben tud elkeveredni, eloszlani, így ugyanakkora kibocsátás télen sokkal rosszabb helyzetet eredményez.

Neked ajánljuk
Márciustól megváltoznak az autóreklámok Franciaországban Tornádókkal kísért hózáporok Görögországban Hol tart az EU, és hol Magyarország a megújulók terén? Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam