2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lakossági tüzelés veszélyezteti a legjobban a levegő tisztaságát

A téli fűtésszezon végeztével érdemes mérleget készíteni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarországon közel 50%-ban felel a légszennyezettségért a háztartási tüzelés, megelőzve ezzel a mezőgazdaság és a közlekedés környezetkárosító hatását.

Számtalan tévhit terjeng a légszennyezéssel kapcsolatban, pedig az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Bizottság által 2015-ben kezdeményezett, valamennyi kontinensre kiterjedő vizsgálatból kiderült, hogy Közép-Európában elsősorban a korszerűtlen háztartási tüzelés felelős a 2,5 mikronnál kisebb szennyező részecskék kibocsátása miatti rossz levegőminőségért – írja az Origo.

Magyarországon is ez az első számú problémaforrás. Dézsi Viktor, az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ osztályvezetője szerint a lakossági szilárd tüzelés körülbelül 50%-ban felelős a légszennyezésért.

A fő probléma a nem megfelelő minőségű tüzelőanyag megválasztása. Sokan használnak nedves és puha vagy kezelt fát, gyenge minőségű szenet vagy hulladékot.

Talaj menti pára és füst Salgótarjánban 2018. november 14-én
Fotó: MTI/Komka Péter

Az országon belül is nagy eltérések vannak, köszönhetően a tüzelési szokásoknak és a földrajzi paramétereknek. A Sajó-völgy sajnos egy nagyon jó példa erre, ugyanis itt rendszerint kiemelten magas a szállópor-koncentráció.

A nagy probléma az, hogy télen sokkal alacsonyabban van az úgynevezett keveredési határréteg, így a szennyezés kisebb légtömegben tud elkeveredni, eloszlani, így ugyanakkora kibocsátás télen sokkal rosszabb helyzetet eredményez.

Neked ajánljuk
Vannak megoldások arra, hogy felkészülten reagáljon a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének Tudóscsoportok százai foglalkoznak gyógyszermaradványok elleni védekezéssel Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Megkezdődött az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam