2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több szemetet termelnek a magyarok

A közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékmennyiség elmúlt években tapasztalható folyamatos növekedése a következő években is folytatódhat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) várakozása szerint.

A közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékmennyiség az elmúlt években folyamatos, évi átlag 2 százalékos növekedést mutatott, és a MEKH adatelemzése szerint a trend a következő években is hasonló ütemben folytatódhat:

2020-ban 3 millió tonna fölé emelkedhet az összes, Magyarországon gyűjtött hulladék mennyisége.

A 2018. évi díjelőkészítés tapasztalatai szerint az adathiány jelentős nehézség a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók tevékenységének elemzése és a költségek visszakövetése során.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az elmúlt évben több adatszolgáltató esetében előfordult, hogy különböző hibák miatt legalább háromszor meg kellett ismételni az adatok benyújtását – mondta el Végh Szilárd, a Hulladékgazdálkodási Árszabályozási Osztály vezetője a MEKH rendezvényén.

A közzétett információk szerint a közszolgáltatók 2017-ben 111,8 milliárd forint bevételt realizáltak, 114,9 milliárd forintos ráfordítás mellett. Az indokolt költségek megoszlása a következőképpen alakult: gyűjtés: 58,3%, előkezelés: 9,4%, hasznosítás: 6,4%, ártalmatlanítás: 16,6%, központi irányítás: 7,3%, ügyfélszolgálat: 2% – számolt be a Portfolio.

Neked ajánljuk
A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Izzik a levegő a műanyag körül Csatornaillemtan óvodásoknak és iskolásoknak ITM: Az eredményes klíma- és természetvédelem kulcsszereplői a fiatalok 45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam