2019. augusztus 26., Izsó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát műanyagot készítenek talajbaktériumok

Kísérletek során a módosított baktériumok fásszárú növények sejtfalában található polimert lebontva hoztak létre egy polietilén (PET) polimerhez hasonló, ám sokkal környezetbarátabb vegyületet.

A University of Wisconsin-Madison kutatói a fásszárú növények sejtfalában található polimert, a lignint lebontani képes N. Aromaticivorans talajbaktériumokkal végeztek kísérleteket. A kutatók kivettek három gént a baktériumból. A lebontási folyamatban a mikroorganizmus a ligninben található vegyületeket 2-piron-4,6-dikarboxilsavvá, más néven PDC-vé alakítja – számolt be a Labnews alapján a Magyar Mezőgazdaság.

Ez a vegyület hasonló a polietilén (PET) polimerhez, azonban természetes úton lebomlik a környezetben, és nem mosódnak ki belőle a vízbe hormonokhoz hasonló vegyületek.

Fotó: GLBRC/news.wisc.edu

A nyersolaj mellett a lignin az aromás vegyületek leginkább elterjedt forrása bolygónkon. Ám a nagy és komplex molekulája nehezen bontható le hasznos alkotórészekké. Jelenleg a papírgyárak kivonják a lignint a fából, mivel az nem hasznosítható, és el­­égetéssel ártalmatlanítják.

Neked ajánljuk
Műanyaghulladékért élelmet kínál egy indiai kávézó Egy 18 éves gyerek adhat választ a mikroplasztikkal kapcsolatos kihívásokra Kiderült a McDonald's „környezetbarát” papír szívószálairól, hogy nem újrahasznosíthatók A munka elvesztésének árnyékában (videó) Katasztrófát hozhat az aszály és a hőség
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam