2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz veled műanyag(hulladék)?

Évek óta akadozik a műanyaghulladék újrahasznosítása – igaz, sokak szerint nem is ez jelentené a valódi megoldást a világ szemétproblémájára.

Kína 2018 januárja óta nem veszi át az amerikaiak szelektált szemetét, mert jelentős részben újrahasznosíthatatlannak bizonyult. Thaiföld és India egy ideig több hulladékot vett át, de újabban ők is szigorítanak. Az eredmény: az Egyesült Államokban oly mértékben emelkedett a szelektív hulladék feldolgozásának és elszállításának ára, hogy az amerikai önkormányzatok százai hagytak fel az elmúlt évben a szelektív hulladék újrahasznosításával – írja a New York Times nyomán a 444.hu.

„Az újrahasznosítás már régóta nem működik, de ez sokaknak nem tűnt fel addig, amíg Kína volt a szeméttelepünk” – mondta a New York Timesnak Mitch Hedlund, a Recycle Across America nonprofit ügyvezetője.

Fotó: Michael Coghlan/flickr.com

A környezetvédők szerint a jelenség igazából csak rávilágított a rendszer fenntarthatatlanságára. „Minél hamarabb belátjuk az újrahasznosítás járhatatlanságát, annál hamarabb tudunk valós lépéseket tenni a műanyagszennyezés kezelésére” – fogalmaz Jan Dell, a Last Beach Cleanup nevű civil szervezetet vezető mérnök.

A megoldás ugyanis az lenne, ha már a forrásánál igyekeznék mérsékelni a szennyezést: vagyis nem újrahasznosítani próbálnánk a műanyagszemetet, hanem eleve nem termelnénk.

Az utóbbi években ez a vélemény egyre erősödik, a világban már sok országban vetnek ki adót a műanyag zacskókra, tiltják be vagy fontolgatják a szívószálak, egyszer használatos műanyag poharak, étkészletek betiltását.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam