Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megállíthatjuk a mosással terjedő mikroszálakat

Az apró műanyag mikroszálakat kimutatták már hegyi patakokban, folyókban, a mélytengerekben, a talajban, a sarkvidéki jégben, a halakban, a sótartónkban és bizony emberi ürülékben is – és tetemes részük a mosógépünkből indult világhódító útjára.

Egy új kutatás eredményei alapján mérsékelhető lenne a műszálas ruhák mosóvizéből származó mikroszálszennyezés a mosógépre szerelt szűrőberendezések vagy a mosáshoz használt speciális műanyag labdák segítségével – számolt be a Forbes.

A Marine Pollution Bulletin folyóiratban publikált összehasonlító tanulmány szerint a viszonylag költséges és szerelést igénylő LUV-R nevű szűrőberendezés 87, a viszonylag fiatal startup által gyártott Cora Ball pedig 26 százalékkal csökkentette a lefolyóba távozó mikroszálak mennyiségét. Előbbi inkább a hosszabb, utóbbi a rövidebb mikroszálak esetében bizonyult hatékonynak.

A tanulmány becslései szerint Torontóban mintegy évi 36 billió mikroszál jut a környezetbe a szennyvízzel. Ez a szám 6-9, de akár 20-31 billióval is csökkenthető lenne a rendelkezésre álló eszközök segítségével.

A Cora Ball Fotó: Kickstarter/youtube.com

Az Ocean Conservancy nevű szervezet és a Torontói Egyetem közös kutatását vezető szakemberek az eredmények kapcsán elmondták: „bár arról még nincsenek pontos információink, milyen arányban felelős a mosás a környezetbe jutó mikroszálakért, eredményeink rávilágítanak, hogy szükséges és lehetséges kezelni a ruhákból származó mikroszálak kérdését.”

Neked ajánljuk
A természet is megsínyli a koronavírust A magyar vizekben is egyre több a mikroműanyag A víz arcai – Fotópályázat osztályoknak Európai díjra jelölik a fővárosi állatkert hulladékcsökkentési programját Az abszurditás csúcsa, avagy mi közük a középkori belga–holland határvitáknak a koronavírushoz
Tovább a forrásra: forbes.com
Vissza
Hírfolyam