2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A plasztik még sokáig velünk lesz

Egyre több helyen igyekeznek visszaszorítani a műanyag-felhasználást, a gyártó cégek mégis komoly növekedés elé nézhetnek.

Az, hogy a műanyag a földi élővilág egyik legfőbb ellensége, régóta ismeretes tény. A The New York Times már a 70-es években felhívta rá a figyelmet, hogy tömeges gyártásából hosszú távon még baj lehet – írja a Figyelő nyomtatott kiadása.

A plasztik azonban a 40-es évek után olyan szinten forradalmasította a világ iparát, hogy jó ideig mindez nem sok embert érdekelt. A kedvezőtlen jóslatokat el lehetett kenni azzal, hogy a technológia még túlságosan új, a hosszú távú hatásokról ezért nem lehet biztosat tudni. Azóta szép lassan majd minden iparágban felütötte a fejét: az autószektortól az elektronikai ágazaton át az építőiparig.

„A legnagyobb felhasználó mégis a csomagolóipar: az évi több mint 300 millió tonna műanyagnak mintegy felét ez a szegmens használja fel. És itt van a probléma gyökere: a műanyag csomagolás általában egy használat után a szemétbe kerül.”

Műanyagban úszó tengerek Fotó: zoetnet/flickr.com

Az utóbbi években egyre több tudományos kutatás világított rá a mindent elborító műanyagszennyezés egyre súlyosabbá váló következményeire. A figyelem hatására a nagyvállalatok sorra tesznek vállalást a környezetbarát alternatívák és az újrahasznosítható alapanyagok alkalmazására.

A megoldáskeresés támogatására létrejött a legnagyobb hulladékkezelőket, illetve műanyaggyártókat és -használókat tömörítő Alliance to End Plastic Waste (AEPW). Ugyanakkor startupok tömegei dolgoznak a műanyag-újrahasznosítási technológiák tökéletesítésén és új csomagolási és szállítási eljárások kifejlesztésén.

De mennyire érintheti mindez kedvezőtlenül a világszerte tömegeket foglalkoztató nagy műanyaggyártókat? – teszi fel a kérdést a Figyelő. „A válasz az, hogy nem igazán. A műanyaggyártás továbbra is virágzó jövő elé néz.” „A Grand View Research nevű kutatócég előrejelzése szerint a műanyagpiac 2025-ig évente négy százalékkal nő, az értéke hat esztendő múlva pedig eléri a 721 milliárd dollárt.” A bővülést főleg az ázsiai–csendes-óceáni térség piacai pörgetik majd – derül ki Devecsai János írásából.

Neked ajánljuk
Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét A csomagolások fényes és árnyas oldaláról Az Országgyűlés később tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos javaslatot Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam