2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A galápagosi állatvilágot is fenyegeti a műanyaghulladék

A nagyvárosok hulladéka műanyag mikrorészecskére bomolva egészen az UNESCO világörökségi listáján lévő Galápagos-szigetetekig eljut, nagy veszélybe sodorva a csak ott élő iguán-, teknősbéka-, hal- és madárfajokat.

A napsugárzás és a tengerek sótartalma megrongálja a palackokat, dugókat, csomagolóanyagokat, halászhálókat. Az előbb kőkeményre szilárduló műanyag a szikláknak csapódva és víz ereje révén az állatok szervezetébe bekerülő mikrorészecskékre bomlik le.

„A műanyag mikrorészecskék behatolnak azoknak a fajoknak a szervezetébe, amelyekből később mi is táplálkozunk”

– mondta Jennifer Suárez, a Galápagosi Nemzeti Park (GNP) tengeri ökoszisztémáinak szakértője.

Fotó: ODN/youtube.com

Mindenféle műanyaghulladék felgyülemlik a partoknál, beszivárog a Galápagos megkövült vulkáni lávájának hasadékaiba. Óvszerek, szandálok, öngyújtók, tollak, fogkefék, mentőövek és sörösdobozok szennyezik az állatok pihenőterületeit. Ezek közül az állatok közül sokakat amúgy is kihalás fenyeget.

Az ecuadori partoktól ezer kilométernyire fekvő, mintegy 25 ezer lakosú szigetvilágban minden évben takarítókommandók kötnek ki a strandokon és a sziklás övezeteknél a károk csökkentése érdekében.

A begyűjtött hulladék több mint 90 százaléka nem a Galápagos-szigetekről, hanem Dél- és Közép-Amerikából származik, a hulladékok nagy részén ázsiai márkajelzés van – mondta el Jorge Carrión, a GNP igazgatója.

A sziget különleges élővilágának megőrzése érdekében csaknem Darwin látogatása óta folyamatos erőfeszítéseket tesz az emberiség – de a műanyagszennyezéstől nem sikerült megóvnunk Fotó: pixabay.com

2019 első negyedévében nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek össze, míg 2018-ban 24,23 tonnát és 2017-ben 6,48 tonnát. Az összegyűjtött hulladékok hatalmas műanyag zsákokba gyűjtik, és Puerto Ayoránál hajóra rakják, majd a kontinensen lévő égetőművekbe kerülnek.

A GNP igazgatója szerint nem elegendő a hulladékok begyűjtése, a világ lelkiismeretére kell hatni, hogy hagyják abba a hulladékok tengerbe dobálását. Bár egyelőre nincsen erre törvény, a terv az, hogy kártérítést követeljenek a környezeti károkért. 

Neked ajánljuk
A tengeri füvek nemcsak a szén-dioxid, de a műanyag elleni küzdelmünkben is segíthetnek Jelentős mennyiségű hulladékot hozhat az árhullám a Bodrogon A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam