2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most egy vemhes bálnával végzett a műanyaghulladék

Huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy Szardínia északkeleti részén partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában.

A nyolc méter hosszú bálna a hétvégén sodródott partra Porto Cervo híres strandján, a Cala Romanticán. A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el.

„Rémisztő volt látni, hogy az emlős gyomra tele volt műanyaggal. Ennek a bálnának a halála is bizonyítja, hogy rendkívüli méreteket ölt a Földközi-tenger szennyezettsége is”

– jelentette ki Luca Bittau, a SeaMe olasz környezetvédő szervezet biológusa.

Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó, amelyen még jól olvasható volt a márkanév és a vonalkód.

A hírt Sergio Costa olasz környezetvédelmi miniszter ezzel a képpel osztotta meg a hírt facebookján

A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak. A WWF nemzetközi zöldszervezet szerint a műanyag jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a tenger élővilágára, és az elmúlt két évben legalább öt bálna halálát okozta a világon.
A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

Elúszott remények... Fotó: NOAA Photo Library/flickr.com
Neked ajánljuk
Az óceánokban lévő szemét tíz százaléka a halászatból származik Boyan Slat a folyókat sem hagyja cserben Egy kis kreativitással tovább emelhetjük a borús esték fényét A tönkretett természet emberi nyomorúságot terem Mit érez egy gyermek, amikor az ismert világunk veszélybe kerül?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam