2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újrahasznosítás drága? Hát még a tengerekbe ömlő szemét!

Az óceánokat szennyező műanyag éves szinten 2,5 billió (!) dollár kárt okoz az emberiségnek egy új kutatás becslései szerint.

A Marine Pollution Bulletinben publikált tanulmány készítői arra figyelmeztetnek: a szakemberek korábban súlyosan alábecsülték a műanyaghulladék által okozott társadalmi és gazdasági károk értékét – számolt be a Guardian.

A halászat, az akvakultúra, a rekreációs tevékenységek és általában a globális jóllét terén is súlyos árat fizetünk a szennyezésért – összességében az óceán által nyújtott előnyök – ökoszisztéma-szolgáltatások –mintegy 1-5 százalékát elveszítjük.

A tanulmányt vezető dr. Nicola Beaumont, a Plymouth Tengeri Laboratórium kutatója aláhúzta: az ő dolgozatuk egy első kísérlet volt az óceánokat sújtó katasztrófa beárazására. A jövőben újabb, további szempontokat is beemelő vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy reális képet kapjunk a probléma súlyáról.

Fotó: NOAA Marine Debris Program/flickr.com

Egy tonna műanyag újrahasznosítása több száz dollárba kerül – csakhogy ha nem ártalmatlanítjuk, több ezer dollár kárt fog okozni – jelentette ki a tanulmány kapcsán dr. Kayleigh Wyles, a Surrey-i Egyetem környezetpszichológiával foglalkozó szakértője.

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam