2020. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újrahasznosítás drága? Hát még a tengerekbe ömlő szemét!

Az óceánokat szennyező műanyag éves szinten 2,5 billió (!) dollár kárt okoz az emberiségnek egy új kutatás becslései szerint.

A Marine Pollution Bulletinben publikált tanulmány készítői arra figyelmeztetnek: a szakemberek korábban súlyosan alábecsülték a műanyaghulladék által okozott társadalmi és gazdasági károk értékét – számolt be a Guardian.

A halászat, az akvakultúra, a rekreációs tevékenységek és általában a globális jóllét terén is súlyos árat fizetünk a szennyezésért – összességében az óceán által nyújtott előnyök – ökoszisztéma-szolgáltatások –mintegy 1-5 százalékát elveszítjük.

A tanulmányt vezető dr. Nicola Beaumont, a Plymouth Tengeri Laboratórium kutatója aláhúzta: az ő dolgozatuk egy első kísérlet volt az óceánokat sújtó katasztrófa beárazására. A jövőben újabb, további szempontokat is beemelő vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy reális képet kapjunk a probléma súlyáról.

Fotó: NOAA Marine Debris Program/flickr.com

Egy tonna műanyag újrahasznosítása több száz dollárba kerül – csakhogy ha nem ártalmatlanítjuk, több ezer dollár kárt fog okozni – jelentette ki a tanulmány kapcsán dr. Kayleigh Wyles, a Surrey-i Egyetem környezetpszichológiával foglalkozó szakértője.

Neked ajánljuk
Biztatóan halad az óceántakarítás Az újévi hejehuja hordalékai... Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Malajzia sem lesz a világ szemétdombja
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam