2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lomizás ellen lépnének fel a hulladékkal küzdő polgármesterek

Pápa polgármesterének, Áldozó Tamásnak a kezdeményezésére településvezetők üzennének hadat az illegális hulladéklerakásnak, illetve az illegális szemetelőknek.

A polgármesterek petícióban fordulnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben azt kérik, hogy az elektrotechnikai használt cikkekkel való kereskedés törvényi szigorításával vessenek gátat a lomizással együtt járó természetkárosításnak. Áldozó Tamás a PestiSrácok.hu-nak azt mondta,

„az Ausztriából származó szemétimport nemcsak azért probléma, mert az fekete zónában működő gazdasági tevékenység, hanem azért is, mert amit a lomisok nem tudnak eladni, sem fémhulladékként leadni, az zömében az erdőkbe kerül”.

Az illegális hulladéklerakás hiába szabálysértés és büntetendő, a hatóságok a legtöbb esetben tehetetlenek, bizonyító erővel ugyanis csak a tettenérés bír. A természetbe kiszórt hulladékhegyek pedig egyre szaporodnak.

Fotó: shutterstock.com

A Pápa–Németbánya–Bakonybél által határolt terület páratlan szépségű része a Bakonynak, közkedvelt kirándulóhely. Ameddig autóval el lehet jutni, mindenütt kibelezett hűtők, mikrosütők vagy épp mosógépek hevernek, olyan elektrotechnikai hulladékok, amelyek több része is ráadásul veszélyes hulladéknak minősül – mondta el Áldozó Tamás.

A kormány is keresi a megoldást az illegális hulladéklerakás kiszorítására. Az elképzelések között szerepel a szankciók szigorítása. Jelenleg az illegális hulladékelhelyezés szabálysértésnek minősül, de a jövőben, ha a javaslat kellő támogatást kap, bűncselekmény lehet.

A most Pápáról induló javaslat ennél is tovább megy, és nemcsak a szemetelést büntetné, hanem az elektronikai lomok behozatalát, vagyis az ismeretlen eredetű ilyen termékek szállítását, de azt is szigorú feltételekhez kötnék, hogy hol és milyen használt elektrotechnikai berendezést lehet árulni – írja a Pesti Srácok oldalán Füssy Angéla.

Neked ajánljuk
Tengeri szivacsok segíthetnek a műanyagszennyezés felmérésében Két pályázati konstrukcióban indul a Tisztítsuk meg az országot! projekt Elektromos hulladék művészi elrendezésben 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: pestisracok.hu
Vissza
Hírfolyam