2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áttörés jöhet a nukleáris hulladék kezelésében

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont lézerrendszerének felhasználásával dolgozhatják ki.

A nukleáris hulladék kezelése – amely nemcsak műszaki és technológiai kihívást jelent, hanem legalább ilyen fontos a társadalmi dimenziója – az emberiség jövője szempontjából is meghatározó, fogalmazott a kutatási együttműködés jelentőségét értékelve Rovó László, az SZTE rektora.

A nukleáris hulladékok kezelésében kihívást jelent a hosszú felezési idejű anyagok tárolása. A problémára a megoldást a P&T (partitioning and transmutation – particionálás és transzmutáció) jelentheti Szabó Gábor akadémikusnak, az SZTE prorektorának tájékoztatása szerint.

A particionálás során a nukleáris hulladék különböző alkotóelemeit szétválasztják, majd ezek közül a hosszú felezési idejűeket transzmutációval átalakítják – például neutronbesugárzásnak teszik ki, aminek hatására az stabil vagy gyorsan lebomló maggá, magokká alakul. 

A transzmutáció ötlete nem új, azonban a kivitelezést eddig lényegében lehetetlenné tette, hogy a szükséges neutronok előállítása csak körülményesen és drágán, reaktorokban vagy gyorsítók segítségével történhet. Az utóbbi néhány évben a lézeres részecskegyorsításban bekövetkezett jelentős fejlődésre támaszkodva Gerard Mourou és Tajima Toshiki professzorok egy olyan javaslatot dolgoztak ki, amely a problémát lézeres gyorsításon alapuló neutronforrással kívánja megoldani.

Fotó: Eli-Alps Kutatóközpont/facebook.com

Az elvégzett számítógépes szimulációk azt mutatták, hogy a demonstrációs kísérletek megvalósítására a legjobb esélyt jelenleg a szegedi ELI-ALPS kutatóközpontban található lézerrendszer adja.

A kutatási programot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) koordinálja. Részt vesz benne a párizsi Ecole Politechnique professzora, Gerard Mourou, valamint az irvine-i University of California professzora, illetve a TAE Technologies tudományos igazgatója, Tajima Toshiki és munkatársai. A magyar kormány a projektet nemzeti kutatási programként 3,6 milliárd forinttal támogatja.

Neked ajánljuk
Hiába szeretné az ipar, a műanyag nem kap haladékot Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét A tengeri pára is műanyaggal van tele Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam