2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Facebook-kihívással a hulladék ellen

Sokan fotózzák kedvtelve a konyhájukból kikerülő ételkölteményeket. Csakhogy az egészséges és gusztusos fogások ínycsiklandó képe mögött  felsejlik egy másik, a csomagolóanyagokkal és szerves hulladékkal teletömött szemetesről. De ennek nem feltétlenül kellene így lennie.

A Szimplasziget blogot író kétgyermekes pár, Gabi és Kövi húsvétig hirdették meg ebédszemét-kihívásukat, amelynek lényege, hogy ne csak az elkészült ételeket fotózzuk le, hanem a keletkezett szemetet is, és ne csak arra törekedjünk, hogy az étel finom és egészséges legyen, ami még fotón is jól mutat, hanem arra is, hogy minél kevesebb hulladékkal járjon – írja a Qubit.

A szabályok egyszerűek:

  • Főzz meg bármilyen ételt, amihez kedved van.
  • Szedd össze a főzés során felgyűlt hulladékokat, lehetőleg csoportosítva (papír, műanyag, komposztálható/bio, üveg, fém stb.), és helyezd el az elkészült étel körül. Törekedj arra, hogy a termelt hulladék mennyisége minél kevesebb legyen.
  • Fotózd le ezeket együtt.
  • Tedd ki Facebookra, Instagramra meg az étkezőasztalra, és tedd hozzá az #ebédszemétkihívás taget.
  • Ha kedved tartja, írd le a hozzávalókat, azok költségét és a velük járó hulladékot, valamint az elkészítés módját! Írd le nehézségeidet is, például azt, hogy mit találtál meg nehezen, mit cseréltél ki, hol vásároltál a pozitívabb eredmény érdekében.

Fotó: szimplasziget.hu

A kezdeményezés kiötlői szerint nincs rendben, hogy miközben egyre több szó esik a tudatos táplálkozásról, a természetes, vegy- és tartósítószer-mentes, fenntartható gazdaságból származó, vagy bioélelmiszerekről és különféle étrendekről, a folyamattal járó hulladékról és a környezettudatos főzésről sokkal kevesebb információval rendelkezünk – ezen szeretnének változtatni.

Neked ajánljuk
A koronavírus tovább fokozta a thaiföldi szemétkrízist Jövőre mondhatunk búcsút a problémás műanyagoknak A járvány a műanyagmentesség ügyét is parkolópályára állíthatja Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam