2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

Tavaly három hónappal a rajt után technikai hibák sorozata miatt az óceánok megtisztítására kifejlesztett hatalmas szemétgyűjtő szerkezet kényszerpihenőre vonult – most újra folytathatja a küzdelmet. 

Tavaly szeptemberben nagy reményekkel indult útjára az Ocean Cleanup nevű projekt, amelyet azért hozták létre, hogy eltakarítsák a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék egy részét. Azonban hamarosan fel kellett függeszteni a nagytakarítást, mivel több problémája is akadt a szemetet begyűjtő készüléknek.

Az Ocean Cleanup több mint két hónapon keresztül tanulmányozta, hogy mi okozhatta a nehézségeket. A múlt héten kiadott közleményük szerint megtalálták a hibákat, és néhány hónapon belül folytathatják a Csendes-óceán kitisztítását.

Fotó: The Ocean Cleanup/youtube.com

Az Ocean Cleanup célja, hogy a szemétsziget 50 százalékát öt éven belül felszámolja. Igaz, a projektet sok kritika érte, számos tudós szerint műszaki szempontból irreális az elgondolás.

A tisztítórendszer legfontosabb eleme egy 600 méteres cső, amely a vízfelszínen lebeg és U alakban körülöleli a vízen úszó szemetet. A szűrője három méter mélyre nyúlik le, hogy felfogja a műanyag-szemetet, de szabadon átengedi a halakat. 

Bár az első bevetés nem volt teljesen sikeres, azért elért ígéretes részeredményeket. Az U alakú koncepció működőképesnek tűnt, és több mint két tonna szemetet így is össze tudott gyűjteni. 

„Ha mi elbukunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy hosszú ideig nem lesznek kitisztítva a tengerek” – nyilatkozta a projekt alapító Boyan Slat. A célok eléréséhez azonban a szervezet saját számításai szerint nemcsak a technológiának kellene működnie, hanem összesen hatvan hasonló készüléket is vízre kellene tenni 2021-ig.

Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam