2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tartsuk távol a kütyüket a kukától!

A legtöbb elektronikai eszköz lítiumion elemmel működik, amely gyorsan elhasználódik. Emiatt egyre gyakrabban cseréljük készülékeinket, az elemhulladék nagy része pedig a közönséges szemétbe kerül – pedig veszélyes.

A széles körben használt elemtípusból tavaly 36,2 milliárd darabot adtak el, az iparág előrejelzése szerint 2026-ra az eladások csaknem 110 milliárd darabra nőnek, miközben az egyik alapanyagot, a kobaltot igen nehéz körülmények között bányásszák fejlődő országokban – írja az Atlantic alapján a Piac és Profit.

A lítiumion elemek gyorsabban feltölthetők, tovább tartanak, és több energiát tudnak tárolni adott helyen, mint bármely más típus. Ugyanakkor gyorsabban is használódnak el, és minden feltöltésnél vesztenek teljesítményükből.

Miután kigyulladhatnak vagy felrobbanhatnak, ha kárt szenvednek, a gyártók megnehezítik, vagy egyenesen lehetetlenné teszik, hogy a vevő maga cserélhesse azokat. Így a használhatatlanná vált fülhallgatók, egerek, hangszórók egyre nagyobb tömege köt ki a szemétben – nagyobbrészt a közönséges hulladékban, ahol tüzet okozhat.

Ne sajnáljuk az akkumulátorhulladék megfelelő kezelésével töltött időt Fotó: Razor512/flickr.com

Kézenfekvő lenne, hogy olyan készülékek kerüljenek forgalomba, amelyek elemeit cserélni tudja a vásárló, de a gyártók, amelyek egyre gyakrabban hozzák piacra új készülékeiket, ebben nem érdekeltek. Az Egyesült Államokban 2012-ben keletkezett elektronikus hulladék 3,4 millió tonna volt – 80 százalékkal több, mint 2000-ben, s ennek az óriási mennyiségnek csak 29 százalékát hasznosították újra.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Legális kalózlemez a Tisza hullámhosszán Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam