2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Búcsút veszünk az egyszer használatos műanyagoktól

Az Európai Parlament megszavazta azt a direktívát, mely betiltja az egyszer használatos plasztik evőeszközöket, szívószálakat és kávéspoharakat. Mi a következő lépés?

A tengerpartok és az óceánok szenvedik meg az „eldobhatóság” kultúrájának az elmúlt tíz évben tapasztalt totális térnyerését: szívószálak, kávésflakonok, tányérok, villák, kések, kanalak, strandpapucsok, fogkefék végzik a tengerben – írja a Piac és Profit.

Az EU is felismerte, hogy az eldobható műanyagban való tobzódás nem folytatható tovább.

Az Európai Parlament 560 igen, 35 nem szavazattal és 28 tartózkodással elfogadta azt a direktívát, melynek értelmében 2021-re a tagországoknak be kell tiltaniuk

  • a polisztirolhabból készült kávéspoharakat (vagyis a forró italok tárolására szolgáló thermopoharakat),
  • azokat a műanyagokat, amik apró darabokra törnek (mikroplasztik),
  • a fülpiszkálókat,
  • a műanyag evőeszközöket,
  • a műanyag szívószálakat,
  • a műanyag (ital)kavaró rudakat.
Fotó: maxpixel.net

A gyártók kötelezettségei

A gyártók ezentúl kötelesek lesznek feltüntetni törlőkendőik, cigarettaszűrőik és poharaik csomagolásán, ha a termékek műanyagot tartalmaznak. A műanyag csomagolások felirataiba is figyelmeztetést kell nyomtatniuk arról, hogy a csomagolás elhajításával károsítjuk a természeti környezetet.

Emellett 2025-re minden műanyag italospalackban 25 százalékot kell elérnie az újrahasznosított műanyag részarányának. 2029-re ezt a hányadot 90 százalékra kell növelniük a gyártóknak. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő műanyag palackok 90 százalékát kötelesek lesznek visszagyűjteni a tagországok – olvasható Kriston László összefoglalójában a Piac és Profit oldalán.

Neked ajánljuk
Retteghet a tiszai szemét – idén is támadnak a PET-kalózok A Carlsberg és a Coca-Cola is papírcsomagolás felé kacsingat Adjunk esélyt az anyagoknak A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam