2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Használható telefonok végzik a szemétben, pedig nem kellene így lennie

Lehet, hogy a készülék, amely a mi mércénket már nem üti meg, kis szakértelemmel felújítva mást még sokáig szolgálhat – ahelyett, hogy a környezetet szennyezné. De ehhez egy kis odafigyelésre is szükség van.

Az egyesült államokbeli The Wireless Alliance arra hívja fel a figyelmet, hogy a teljesen működőképes és használható készülékek esetében a leadás előtt deaktiválni kell az esetleges lopásvédelmi rendszereket – számolt be az Origo.

A még használható készülékek jó esetben egy kis tisztogatás és felújítás után új tulajdonosokhoz kerülhetnek, ami nem csak a leghasznosabb, de a legzöldebb módja az újrahasznosításuknak.

Viszont ha aktív bennük a lopásvédelem, akkor a feldolgozó cégek nem tudnak mást tenni, mint hogy szétszedik a készülékeket, kimentik belőlük a pótalkatrészként használható elemeket, a maradékot pedig kénytelenek megsemmisíteni.

Fotó: pxhere.com

Ez egyre nagyobb baj a modern mobilok esetében, hiszen a nagyfokú integráltságuk miatt egyre kevesebb dolgot lehetséges vagy éri meg kimenteni belőlük. A The Wireless Alliance szerint az Egyesült Államokban az elmúlt három évben minden negyedik, összesen 66 ezer teljesen használható Apple iPhone-t kellett szétbombázni, mert az előző tulajdonosaik elfelejtették kikapcsolni bennük az Aktiválási zár funkciót. Hasonló probléma az androidos készülékek esetében is gyakran felmerül.

Neked ajánljuk
Idén is megrendezik az Európai Hulladékcsökkentési Hetet A járvány a műanyagmentesség ügyét is parkolópályára állíthatja Merre visz az út az iskolapadból a környezetiparba? Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam