2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag nem csak szemétként szennyez

Először mérték fel a kutatók a műanyag termékek életciklusa során közvetlenül vagy közvetett módon a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét.

A Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i kampuszának munkatársai azt vizsgálták, hogy a műanyag termékek milyen mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz, majd megnézték, hogy milyen eszközökkel lehetne visszaszorítani az üvegházhatást okozó gázok hozzájuk kapcsolódó kibocsátását – számolt be az MTI.

A Nature Climate Change című folyóiratban publikált eredmények szerint a műanyag termékek előállítása, szállítása, használata, elégetése és újrahasznosítása révén csaknem 1,8 milliárd tonna szén-dioxid került a levegőbe 2015-ben.

A kutatók szerint a műanyagokkal összefüggő károsanyag-kibocsátás tovább fog növekedni, mivel a műanyag termékek iránti globális kereslet várhatóan 22 százalékkal fog emelkedni a következő öt évben.

„Ha valóban az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 1,5 Celsius-fokban akarjuk korlátozni a globális átlaghőmérséklet emelkedését, akkor szó sem lehet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának növekedéséről” – húzta alá Sangwon Suh, az egyetem munkatársa.

A kutatók négy stratégiát is javasoltak a műanyagok szénlábnyomának csökkentésére: a műanyag termékek újrahasznosítása, a műanyag termékek iránti kereslet visszaszorítása, a természetes alapanyagú műanyagok arányának növelése és a fosszilis alapú energia megújuló energiaforrásokra való cserélése.

Neked ajánljuk
A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat A légkör is tele van mikroműanyaggal, ez pedig a klímaváltozást is befolyásolhatja Paradicsomhéjból készítettek lebomló műanyagot Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam