2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mérőeszköz is belegabalyodik a töméntelen műanyagba

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége az elmúlt hatvan évben – erősítették meg tanulmányukban az angliai Plymouthi Egyetem és a brit Tengerbiológiai Társaság kutatói.

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány az Atlanti-óceán északi részét vizsgálta, több mint 6,5 millió tengeri mérföldre kiterjedően – számolt be az egyetem honlapja alapján az MTI.

Az eredmények szerint 1957 és 2016 között jelentősen megnőtt a nagyobb méretű műanyaghulladékok, például zacskók, kötelek és hálók mennyisége a nyílt vízben.

A tanulmány egy speciális mintagyűjtő eszköz, a Continuous Plankton Recorder (CPR) bevonásával készült. A planktonminták begyűjtésére kifejlesztett CPR-t kereskedőhajók farára erősítve szokták vontatni a felszíni vizekben, és nagyjából akkora, mint egy tengeri emlős, ami azt jelenti, hogy hasonló módon kerül érintkezésbe – gabalyodik bele – a műanyaghulladékokba.

A Continuous Plankton Recorder (CPR) működése Fotó: Guy Baker/youtube.com

Az 1950-es évek óta egyre több műanyag terméket állítanak elő, és a világnépesség folyamatos növekedésével a műanyaghulladékok mennyisége is tovább fog emelkedni.

A műanyagszemét, különösen a nagy méretű hulladékok hosszú távú környezeti hatásairól azonban szinte nincsenek adatok.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Ember és természet fesztiválja Gödöllőn Erdő Ernő bácsi meséi 26-30.
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam