2020. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mérőeszköz is belegabalyodik a töméntelen műanyagba

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége az elmúlt hatvan évben – erősítették meg tanulmányukban az angliai Plymouthi Egyetem és a brit Tengerbiológiai Társaság kutatói.

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány az Atlanti-óceán északi részét vizsgálta, több mint 6,5 millió tengeri mérföldre kiterjedően – számolt be az egyetem honlapja alapján az MTI.

Az eredmények szerint 1957 és 2016 között jelentősen megnőtt a nagyobb méretű műanyaghulladékok, például zacskók, kötelek és hálók mennyisége a nyílt vízben.

A tanulmány egy speciális mintagyűjtő eszköz, a Continuous Plankton Recorder (CPR) bevonásával készült. A planktonminták begyűjtésére kifejlesztett CPR-t kereskedőhajók farára erősítve szokták vontatni a felszíni vizekben, és nagyjából akkora, mint egy tengeri emlős, ami azt jelenti, hogy hasonló módon kerül érintkezésbe – gabalyodik bele – a műanyaghulladékokba.

A Continuous Plankton Recorder (CPR) működése Fotó: Guy Baker/youtube.com

Az 1950-es évek óta egyre több műanyag terméket állítanak elő, és a világnépesség folyamatos növekedésével a műanyaghulladékok mennyisége is tovább fog emelkedni.

A műanyagszemét, különösen a nagy méretű hulladékok hosszú távú környezeti hatásairól azonban szinte nincsenek adatok.

Neked ajánljuk
Óvatosan a bioműanyaggal! Megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése Útmutató a környezettudatos gardróbhoz A tengerszint-emelkedés miatt megemelnek egy szigetországot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam