2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs jobb szó: égő, amit a fejlett világ a szemetével művel

Azóta, hogy 2018 elején Kína kitiltotta a szétválogatatlan és megtisztítatlan műanyagszemét importját az országból, a nyugati világ taktikája nem változott: még mindig Ázsiában köt ki a hulladékuk, ahol gyakran egyszerűen elégetésre kerül. 

Miután a pekingi kommunista vezetés 2018 január elsejétől kitiltotta az országból a nem szortírozott, le nem tisztított műanyagszemetet, a fejlett világ más alternatívák után nézett. 2018 első hat hónapjában Malajzia félmillió tonnát vett át tíz beszállító országból. Az USA, Anglia, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Ausztrália, Dél-Korea mind szállítanak Malajziába – írja a Reuters nyomán a Piac és Profit.

Anglia a műanyaghulladéka negyedét küldi Malajziába. Kuala Lumpur repülőterétől egyórányi autóútra, Pulau Indah nevű ipari városban közel tucatnyi hulladék-újrahasznosító üzem létesült, melyek azzal sem bajlódtak, hogy működési engedélyt szerezzenek. Ráadásul elavult technológiát használnak. De a biznisz remekül működik.

A plasztikból pelleteket állítanak elő, amiket bedolgoznak műanyag termékekbe. Azt a műanyagot, ami nem kellőképp jó kvalitású az újrafeldolgozásra, egyszerűen elégetik vagy kiszórják a szeméttelepre.

A Reutersnek azt nyilatkozták a helyiek, hogy minden éjszaka folyik az égetés. Vannak olyan üzemek, melyek lakott területek és olajpálma-ültetvények közelében okádják magukból a szennyező füstöt. Az üzemeken nincs cégnév vagy bármilyen azonosító tábla.

Malajzia a saját szemetével is nehezen birkózik meg Fotó: shutterstock.com

Az említett tucatnyi üzem még közel sem jelenti az egész „mezőnyt”. Kuala Langat környékén 41 üzem működik, ugyancsak jogtalanul. Többet közülük kínai cégek működtetnek, vagyis a kínai piaci szereplők a belföldi tilalom miatt egyszerűen külföldre vitték a jól működő bizniszt. E 41 üzem közül harmincat már bezártak a hatóságok 2018-ban.

Malajzia parlamentjében már hónapok óta zúgolódnak a politikusok, hiszen az illegális üzleti tevékenység miatt tetemes adóbevételtől esik el az államkassza. A kormány azt tervezi, hogy szigorú feltételekhez kötné az üzemek működési engedélyének megadását, és csak a legújabb technológiát lehetne használni bennük – derül ki Kriston László Piac és Profiton megjelent írásából.

Neked ajánljuk
Szemétlerakónak használnak egy boszniai folyót Online tartalmakkal az illegális hulladéklerakók ellen Flashmobokkal az agyoncsomagolás ellen Egy egész gyár is lehet karbonsemleges Zéróemissziós taxi a levegőben
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam