2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs jobb szó: égő, amit a fejlett világ a szemetével művel

Azóta, hogy 2018 elején Kína kitiltotta a szétválogatatlan és megtisztítatlan műanyagszemét importját az országból, a nyugati világ taktikája nem változott: még mindig Ázsiában köt ki a hulladékuk, ahol gyakran egyszerűen elégetésre kerül. 

Miután a pekingi kommunista vezetés 2018 január elsejétől kitiltotta az országból a nem szortírozott, le nem tisztított műanyagszemetet, a fejlett világ más alternatívák után nézett. 2018 első hat hónapjában Malajzia félmillió tonnát vett át tíz beszállító országból. Az USA, Anglia, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Ausztrália, Dél-Korea mind szállítanak Malajziába – írja a Reuters nyomán a Piac és Profit.

Anglia a műanyaghulladéka negyedét küldi Malajziába. Kuala Lumpur repülőterétől egyórányi autóútra, Pulau Indah nevű ipari városban közel tucatnyi hulladék-újrahasznosító üzem létesült, melyek azzal sem bajlódtak, hogy működési engedélyt szerezzenek. Ráadásul elavult technológiát használnak. De a biznisz remekül működik.

A plasztikból pelleteket állítanak elő, amiket bedolgoznak műanyag termékekbe. Azt a műanyagot, ami nem kellőképp jó kvalitású az újrafeldolgozásra, egyszerűen elégetik vagy kiszórják a szeméttelepre.

A Reutersnek azt nyilatkozták a helyiek, hogy minden éjszaka folyik az égetés. Vannak olyan üzemek, melyek lakott területek és olajpálma-ültetvények közelében okádják magukból a szennyező füstöt. Az üzemeken nincs cégnév vagy bármilyen azonosító tábla.

Malajzia a saját szemetével is nehezen birkózik meg Fotó: shutterstock.com

Az említett tucatnyi üzem még közel sem jelenti az egész „mezőnyt”. Kuala Langat környékén 41 üzem működik, ugyancsak jogtalanul. Többet közülük kínai cégek működtetnek, vagyis a kínai piaci szereplők a belföldi tilalom miatt egyszerűen külföldre vitték a jól működő bizniszt. E 41 üzem közül harmincat már bezártak a hatóságok 2018-ban.

Malajzia parlamentjében már hónapok óta zúgolódnak a politikusok, hiszen az illegális üzleti tevékenység miatt tetemes adóbevételtől esik el az államkassza. A kormány azt tervezi, hogy szigorú feltételekhez kötné az üzemek működési engedélyének megadását, és csak a legújabb technológiát lehetne használni bennük – derül ki Kriston László Piac és Profiton megjelent írásából.

Neked ajánljuk
A koronavírus tovább fokozta a thaiföldi szemétkrízist Jövőre mondhatunk búcsút a problémás műanyagoknak A járvány a műanyagmentesség ügyét is parkolópályára állíthatja Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam