2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A papír valóban mindent elbír?

Az elmúlt években Magyarországon is központi kérdéssé vált a fenntarthatóság ügye. A környezetünk iránti felelősségvállalással kapcsolatban hitek és tévhitek ütköznek egymással, de akadnak valódi dilemmák is. 

Az egyik ilyen alapvető dilemmáról – a papír használatának környezetbarát voltáról fejtette ki gondolatait a Világgazdaság oldalán Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkarton­gyártó Kft. ügyvezetője.

A papír fából készül, természetes és újrafelhasználható anyag – szögezi le Miklós Zsolt, hozzátéve, hogy mivel a fák növekedésük során szén-dioxidot szívnak magukba az atmoszférából, minden olyan termék, amely fából készül, teljes életciklusában tartalmaz szenet, vagyis szerves anyagnak tekinthető.

A papír használata tehát fenntartható megoldásnak tűnik, hiszen alig néhány hét alatt lebomlik a természetben, így nem rombolja az élő környezetet, szemben az akár évszázados kárt okozó műanyagokkal.

Ugyanakkor a papírgyártás által okozott károk, az esőerdők pusztulása, a csökkenő biodiverzitás, az erősödő üvegházhatás sem tévhitek.

Jól használni tudni kell Fotó: pexels.com

Tehát igenis indokolt a papírral való takarékoskodás, és alapvető a szelektív gyűjtés szükségessége is. Ugyanakkor a létező hátrányaira hivatkozva „a papírhasználat csökkentése vagy mellőzése természetesen csak akkor indokolt, ha helyette nem használunk olyan anyagot, amely nagyobb terheléssel jár a környezetre”.

Csomagolásnál vagy szállításnál jellemzően nem áll rendelkezésre kevésbé környezetterhelő alternatíva – „a fejlett országokban ráadásul a gyártott papírmennyiség közel kétharmadát újrahasznosítják.”

Hogyan oldhatók fel a fákért és általában véve a környezetért aggódók dilemmái?Miklós Zsolt szerint a válasz a fenntarthatóságnál keresendő: a gond ugyanis nem az, ha fákat kivágnak, hogy papírt készítsenek belőlük, hanem az, ha nem ültetnek a helyükre másikat.

„Nem lehet kérdés, hogy az esőerdők és más, természeti örökségünkhöz tartozó erdők pusztítása súlyos bűn az egész emberiséggel szemben. Ugyanakkor a felelősen és fenntarthatóan működő papíripar, különösen, ha egyre nagyobb arányban épít újrahasznosított papírra, egyáltalán nem ördögtől való. A fák pótlásával a saját és a bolygónk jövőjéért is tesz” – szögezi le Miklós Zsolt. Mindez pedig a tudatos fogyasztók határozott elvárásainak érvényesítésével valósulhat meg.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam