2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Néztem, hogy úszik egy plasztikszemét

Egy új jelentés könyörtelenül emlékeztet mindenkit: a műanyagban fuldokló vizeket nem csak távoli kontinensek körül kell keresni.

Az EarthWatch és a Plastic Oceans UK riportja arra is felhívja a figyelmet: az óceánok szennyezése többnyire ott kezdődik, ahol a folyók útja a végére ér. Ezért saját házunk táján is bőven van tennivaló – írja a Waste Management World.

A két szervezet Nagy-Britannia és Európa-szerte végzett felmérések eredményeit összegezte, a halászathoz, mezőgazdasági, illetve ipari tevékenységhez kapcsolódó szennyezést azonban nem vették figyelembe. A fogyasztók számlájára írható szennyezőforrásokat ezt követően előfordulási gyakoriságuk szerint rendezték sorba.

Fotó: Szelei/pexels.com

Előfordulások sorrendjében a következő műanyagszemetek szennyezik Európa tavait és folyóit: műanyagpalackok és -kupakok, a különböző élelmiszer-csomagolások, egészségügyi termékek, étel elviteles dobozok, fültisztító pálcikák, egyszer használatos poharak, cigarettaáruk csomagolása, műanyag szívószálak és evőeszközök, műanyag szatyrok.

A két szervezet jelentése kiemeli: a folyók állapotának megóvása, az édes vizek tisztán tartása gyakran kevéssé szem előtt tartott, pedig alapvető fontosságú tényező az óceánok szennyezésének felszámolásához, és természetesen a helyi élővilág épségének megőrzéséhez is. 

A Plastic Rivers (Műanyag folyók) című jelentés a szomorú helyzet összegzése mellett a helyzet javításához szükséges fogyasztói magatartásokról is készített egy összefoglalót.

Mit tehetünk a helyzet javítására?

A műanyag palackok és tubusok visszaszorítása érdekében az újratölthető alternatívák és szilárd termékek használatát javasolják (tusfürdő helyett szappan). Az élelmiszer-csomagolások esetében a helyben fogyasztás, illetve a saját csomagolóanyagok használata mellett teszik le a voksukat.

A dohányosokat hordozható hamutálak használatára buzdítják, és mindenkinek felhívják a figyelmét arra, hogy a WC nem kuka – csak a csomagoláson jelzett módon leöblíthető termékek esetében folyamodjanak ehhez a megoldáshoz, a műanyagtartalmú higiéniai termékek és tisztítószerek a szemetesbe kerüljenek.

Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: waste-management-world.com
Vissza
Hírfolyam