2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagnak megvannak az árnyoldalai, de a lecserélése önmagában nem hozza el a fényes jövőt

Lassan az egész világot beborítja az elhasznált műanyag, alternatívái azonban drágák, és legalább ugyanannyi kárt okoznak.

Bár a műanyaghulladék drámai környezetszennyezést okoz, a műanyag kiváltása sok esetben aránytalanul nagy kárral járhat – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. A környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó Trucost amerikai kutatóintézet szerint

ha valamennyi műanyag csomagolást hagyományos alapúval váltanák fel, a környezeti károk – egyebek mellett a gyártás és a szállítás során keletkező, üvegházhatást okozó gázok, valamint a talaj- és vízszennyezés miatt – évente 139 milliárdról 533 milliárd dollárra ugranának.

Megszólaltak a segélyszervezetek munkatársai is, akik szerint ha nem műanyag palackokban juttatnának el ivóvizet több millió rászorulónak, akkor jórészt ellehetetlenülnének ezek a programok.

Fotó: pxhere.com

A szakemberek többsége szerint az újfajta műanyagok, illetve a plasztikzabáló baktériumok kifejlesztése nem a bajt, hanem csak annak tüneteit kezeli. Inkább arra lenne szükség, hogy a felhasznált alapanyagok túlnyomó többségét valóban újrahasznosítják.

A témát részletesen járja körül az e heti HVG Gazdaság rovata.

Neked ajánljuk
Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam