2019. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás!

Évekig nem bomlanak le teljesen a természetben azok a műanyag zacskók, amiknek az a lényege, hogy lebomlanak a természetben, sőt, még bevásárolni is elmehet velük az ember.

Az Environmental Science & Technology nevű szaklapban közölt tanulmányban a kutatók most először teszteltek komposztálható, a természetben lebomló, illetve sima zacskókat, hogy megállapítsák, mi történik velük, ha huzamosabb időre a természetben hagyják őket – számolt be a Guardian nyomán az Index.

A projekt keretében a zacskókat három évig tárolták földbe temetve és tengerben, a tesztidőszak végén pedig nem volt olyan zacskó, ami minden környezetben maradéktalanul lebomlott volna.

A legjobban a komposztálható zacskó teljesített, tengerben három hónap alatt teljesen eltűnt, de azt egyelőre nem tudják, hogy pontosan milyen anyagok keletkeztek a lebomlás során. A földben már nem volt ilyen jó a helyzet, 27 hónap után is ott volt, de megpakolni már nem lehetett. Viszont a természetben lebomló zacskók ennél is rosszabbul teljesítettek, ezekkel a földben töltött három év után is el lehetett menni vásárolni.

Fotó: pxhere.com

A kutatásból ugyanakkor az kiderült, hogy rendkívül fontos, hogy milyen módon hajítják el az emberek a zacskókat:

egy rendes komposztálás során például tényleg le kéne hogy bomoljanak a lebomló zacskók, ehhez azonban egy kifejezetten komposztálható hulladékra specializált hulladékkezelésre van szükség.

A tanulmány szerint ugyanakkor nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a lebomló zacskók kevésbé károsak a környezetre, mint a hagyományosak.

Ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, nem ez a kutatás feszegeti először a lebomló műanyagokban rejlő valós lehetőségeket vagy veszélyeket a műanyagkrízis kezelése kapcsán. Egy civil szervezetek részéről megfogalmazott állásfoglalás szerint az alternatív alapanyagok hajszolása helyett az egyszer használatosság kultúrájának felszámolására kéne koncentrálnunk.

Neked ajánljuk
Az Ipolyt is szennyezi az elaprózódott plasztik Új magyar hulladékgazdálkodási stratégia készül Divatos lépések a körforgásos gazdaság felé Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam