2019. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás!

Évekig nem bomlanak le teljesen a természetben azok a műanyag zacskók, amiknek az a lényege, hogy lebomlanak a természetben, sőt, még bevásárolni is elmehet velük az ember.

Az Environmental Science & Technology nevű szaklapban közölt tanulmányban a kutatók most először teszteltek komposztálható, a természetben lebomló, illetve sima zacskókat, hogy megállapítsák, mi történik velük, ha huzamosabb időre a természetben hagyják őket – számolt be a Guardian nyomán az Index.

A projekt keretében a zacskókat három évig tárolták földbe temetve és tengerben, a tesztidőszak végén pedig nem volt olyan zacskó, ami minden környezetben maradéktalanul lebomlott volna.

A legjobban a komposztálható zacskó teljesített, tengerben három hónap alatt teljesen eltűnt, de azt egyelőre nem tudják, hogy pontosan milyen anyagok keletkeztek a lebomlás során. A földben már nem volt ilyen jó a helyzet, 27 hónap után is ott volt, de megpakolni már nem lehetett. Viszont a természetben lebomló zacskók ennél is rosszabbul teljesítettek, ezekkel a földben töltött három év után is el lehetett menni vásárolni.

Fotó: pxhere.com

A kutatásból ugyanakkor az kiderült, hogy rendkívül fontos, hogy milyen módon hajítják el az emberek a zacskókat:

egy rendes komposztálás során például tényleg le kéne hogy bomoljanak a lebomló zacskók, ehhez azonban egy kifejezetten komposztálható hulladékra specializált hulladékkezelésre van szükség.

A tanulmány szerint ugyanakkor nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a lebomló zacskók kevésbé károsak a környezetre, mint a hagyományosak.

Ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, nem ez a kutatás feszegeti először a lebomló műanyagokban rejlő valós lehetőségeket vagy veszélyeket a műanyagkrízis kezelése kapcsán. Egy civil szervezetek részéről megfogalmazott állásfoglalás szerint az alternatív alapanyagok hajszolása helyett az egyszer használatosság kultúrájának felszámolására kéne koncentrálnunk.

Neked ajánljuk
Online tartalmakkal az illegális hulladéklerakók ellen Szemétlerakónak használnak egy boszniai folyót Flashmobokkal az agyoncsomagolás ellen Élő Bolygónk mobilapp: neked fejlesztve! Ember és természet fesztiválja Gödöllőn
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam