2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Többé nem nő maratoni hulladékszőnyeg a futók lába nyomán

A világ egyik leghíresebb utcai futóversenyének több tízezres mezőnye tavaly 63 millió fontot (23,4 milliárd forint) gyűjtött jótékony célra, ugyanakkor a versenyen tengernyi műanyag vizespalackot dobtak el a futók. A szervezők idén ebből a szempontból is kiálltak a környezet mellett.

Mint a koncertek és más tömegrendezvények, a városi maratonok karbonlábnyomát is megnöveli a sok ezer ember odautazása. Nemcsak a futók, a nézők is óriási tömegű csomagolóanyagot, ételmaradékot dobnak el, nem beszélve a rajt- és befutócsomagok műanyag zacskóiról.

2016-ban a londoni maraton után a westminsteri önkormányzat 11 tonna szemetet, benne több tízezer műanyag palackot gyűjtött össze.

Idén számos újdonságot vezettek be a londoni maraton szervezői, hogy zöldebbé tegyék a legendás versenyt: az eddigi 26 frissítőállomás számát 19-re csökkentették, ezzel az útvonalon használt vizespalackok száma 215 ezerre mérséklődik.
Három állomáson a műanyag palackok helyett komposztálható poharakat kapnak a futók, de volt egy olyan pont is, ahol növényi alapanyagból készült, ehető héjú vízkapszulát osztottak.

A 42. madridi maraton résztvevői 2019. április 27-én. Az idei maratonon több mint száz ország 35 ezer atlétája indult
Fotó: MTI/EPA/EFE/Victor Lerena

A szervezők tömegközlekedésre buzdítják a versenyzőket és szurkolóikat, valamint arra is, hogy vásároljanak helyi élelmiszert, ha lehet, kevés csomagolóanyaggal.
A londoni King's College egy kutatása azt állapította meg, hogy a legutóbbi londoni maraton idején a város légszennyezettsége 89 százalékkal csökkent az útlezárások miatt.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam