2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szelektív hulladékgyűjtésben javulunk

Az idén várhatóan eléri majd a rekordnak számító 23%-ot az újrapapír-alapanyag tejes- és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtési aránya. Ez elmarad az uniós átlagtól, ami 48% – közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ). A cél az, hogy 2025-re 30%-ra növekedjen a hulladékfajta visszagyűjtése.

Míg 2018-ban 580 millió darab (17 000 tonna) tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon, addig 2019-ben már várhatóan 590 millió darab (17 500 tonna) fog, ami azt jelenti, hogy idén az ország minden lakója átlagosan 65 darabot, vagyis heti 1-2 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból.

Miközben azonban a többi csomagolóanyagból meglehetősen magas a visszagyűjtési célérték – az év végére papírból 10 kg, üvegből 6 kg, műanyagból 4 kg, fémből pedig 1 kg-ot várnak a szakemberek – addig az akár 5-6-szor is újrahasznosítható italos kartondoboz esetében a cél mindössze 0,5 kilogramm. Ez azt jelenti, hogy a fejenként elhasznált 65 dobozból idén a lakosságnak már 15 darabot kellene szelektálnia ebből a csomagolóanyagból.

Fotó: Pixabay

A csomagolási hulladékok szelektív hulladékgyűjtése nemcsak Magyarországon, de az Európai Unió egészében prioritás. A hulladékká vált italos kartondobozoknak Csehországban például 25%-át, Lengyelországban 30%-át, Ausztriában 34%-át, Angliában pedig több mint 40%-át gyűjtik vissza, míg Németországban a hasznosítás már a 76%-ot is meghaladta.

A tejes- és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtésének eredményei Magyarország településein is eltérőek. Az IKSZ 2017-es adatai szerint a fejenként felhasznált 65 dobozból a lakosság a legtöbbet Pécsen (37 db/fő), Pakson (33 db/fő), Veszprémben (31 db/fő), illetve Debrecenben (30 db/fő) gyűjtött szelektíven. Ezzel szemben a legkevesebb italos kartont Kecskeméten (5-6 db/fő), Székesfehérváron (5 db/fő), Miskolcon (4-5 db/fő), Berettyóújfaluban (4 db/fő), valamint Komlón (3 db/fő) gyűjtötték szelektíven.

Az élelmiszerek karbonlábnyomának 7-8%-át a csomagolás teszi ki, ezért a szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás a lakosság egyik legfontosabb eszköze és lehetősége a bolygó ökológiai egyensúlyának védelmére. Minden egyes hektár erdő megmentésének rendkívül nagy jelentősége van; egy hektár ötvenéves bükkerdő fái például évente 12 000 tonna szén-dioxidot kötnek meg – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Neked ajánljuk
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált Újabb négy ország helyreállítási tervét fogadta el az unió Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi A jövő egyik ígéretes anyaga a parafa
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam