2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szerteszét hagyott műanyaggal tőrbe csaljuk a madarakat

Az ENSZ a vonuló madarak világnapja alkalmából megragadta az alkalmat, hogy felhívja a világ figyelmét a számos veszélyre, amelyet a tengerekben felhalmozódott műanyag jelent a madárvilágra nézve.

A globális műanyagtermelés egyharmada eleve nem újrahasznosítható, ugyanakkor évi mintegy 8 millió tonna plasztik válogatatlanul árasztja el bolygónk természetes vizeit – sorolja a számokat az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezetője, Joyce Msuya az un.org oldalán megjelent közleményben.

Sok madár a tengerekben hátrahagyva hányódó halászhálókba csavarodva leli halálát. Az apró műanyagdarabokat gyakran elfogyasztják, ami hamis teltségérzetet kelt az állatokban, mígnem elpusztulnak az alultápláltságtól – ráadásul hasonlóan súlyos következményeknek teszik ki fiókáikat is, amikor a vonzó színű és textúrájú anyagból építik fel fészkeiket.

Az elhasználódott műanyag hálók felelőtlen kezeléséért különösen nagy árat fizet a madárvilág: Peter Ryan, a Cape Town-i Egyetem Fitzpatrick Afrikai Ornitológiai Intézetének igazgatója kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy fajtától és mérettől függetlenül csaknem bármely madár számára veszélyt jelentenek a természetben lapuló műanyagdarabok, zsinegek, amelyekbe, mint egy hurokba, könnyen csapdába esnek, és mivel önállóan képtelenek a szabadulásra, a baleset gyakran végzetessé válik. (Hasonló veszélyekért ugyanakkor nem kell elmenni a tengerig – erdeink négylábú lakói is könnyen bajba kerülhetnek.)

Épül a fészek... Fotó: A_Different_Perspective/pixabay.com

A FAO felelős halászattal kapcsolatos irányelveinek betartása csökkentheti a szertehagyott halászhálók által okozott károkat, de nem segít azon a tényen, hogy egyes kutatások szerint a tengeri madarak 40 százaléka fogyasztott már élete során műanyagot. Ahhoz, hogy ezt az egyre növekvő léptékben zajló mérgezést megállítsuk, az egyszer használatos műanyagok visszaszorítására és hosszabb élettartamú, könnyen újrahasznosítható műanyag termékek előállítására van szükség – olvasható az ENSZ közleményében.

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: un.org
Vissza
Hírfolyam