2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar fejlesztés is segít a világűr megtisztításában

Az ESA Clean Space projekt célja a világűr megtisztítása az űrszeméttől. Ehhez járul hozzá az a magyar vállalkozás is, amely az űreszközök dokkolását segítő infravörös és foszforeszkáló jelzőfények fejlesztését végzi.

A megközelítést és a dokkolást könnyítik majd meg azok az infravörös és foszforeszkáló jelzések, amelyek a miskolci Admatis Kft.-nek hála készülhetnek el. Így az automata takarító műholdak könnyen és biztonságosan meg tudják majd közelíteni az eltakarítandó, űrszemétnek számító, vagyis értelemszerűen működésképtelen műholdakat. 

Ha a fejlesztés alatt álló jelzések a jövőben minden műholdra felkerülnek, akkor könnyebb dolguk lesz a világűrt az űrszeméttől megtisztító, egyelőre ugyancsak a fejlesztés stádiumában járó automata műholdaknak.

Fotó: www.esa.int

A műholdak platformján elhelyezendő jelzések célja az, hogy az elfogó műhold a látható és az infravörös tartományban működő kameráit azokra irányítva információt szerezzen a befogandó műhold látóirányáról, távolságáról, sebességéről és a céltárgyhoz viszonyított helyzetéről.

Az űrszemét évtizedek alatt halmozódott fel a különböző, bolygónk légkörén túlra tett utazások során. Becslések szerint nem kevesebb mint 7500 tonna hulladékról van szó, amely nagyjából 100 millió darabban lepi el a kozmoszt.

Neked ajánljuk
12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Tiszta lesz a Tisza: az államfő kezdeményezésére megoldás született a Felső-Tisza állami hulladékmentesítésére Kukákat tesznek a kukák mellé Nagykanizsán A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: urvilag.hu
Vissza
Hírfolyam