2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlett világ talán végre felhagy a „szemétkedéssel”

Egy új egyezmény értelmében az exportáló országoknak hozzájárulást kell kérniük azoktól az államoktól, ahova szennyezett, nehezen vagy egyáltalán nem feldolgozható műanyaghulladékukat szállítják.

A mostani megállapodás szerint a fejlett országok nem küldhetnek műanyagot olyan fejlődő országokba, amelyek tagjai a Bázeli Egyezménynek, és nem tagjai az OECD-nek. Az új szabályok egy éven belül lépnek majd életbe. Eddig a cégek akár kormányzati hozzájárulás nélkül is szerződhettek a hulladékok átvételére – írja a Guardian nyomán a hvg.hu.

A megállapodást 187 ország írta alá, vállalva, hogy a jövőben a határaikon túl is követik majd a műanyaghulladékuk sorsát.

A remények szerint az új megállapodásnak köszönhetően sokkal átláthatóbb és szabályozottabb lesz a műanyaghulladékok kereskedelme – ezzel talán az óceánokat elérő szennyezés súlyossága is csökken majd.

Szemétválogatás egy libanoni kikötőben Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A koronavírus tovább fokozta a thaiföldi szemétkrízist Jövőre mondhatunk búcsút a problémás műanyagoknak A járvány a műanyagmentesség ügyét is parkolópályára állíthatja Hogyan lehet fenntartható a közbeszerzés? A legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam