2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rosszul kezelt hulladék ölni tud

A legfrissebb jelentések szerint a rosszul kezelt hulladék miatt több százezer, de akár egymillió ember is meghalhat évente a fejlődő világban, pedig a baj könnyen megelőzhető lehetne.

A szegényebb országokban gyakran nem veszik komolyan a településeken felhalmozott hulladékkal együtt járó veszélyeket, ami napról napra, hétről hétre növeli a könnyen megelőzhető betegségek terjedését – írja a Tearfund jótékonysági szervezetének felmérése alapján az Origo.

A rosszul kezelt hulladék miatt évente több millió ember szenved, és közülük 400 ezer és 1 millió közé tehető azok száma, akik belehalnak a kórokozók okozta fertőzések miatt kialakult betegségekbe.

A rosszul kezelt hulladék már évtizedek óta problémát jelent, ám a le nem bomló műanyag megjelenése a kutatók szerint tovább rontotta az eleve szörnyű helyzetet:
a műanyaghulladék elzárja a vízi utakat, és jelentősen hozzájárul a pusztító árvizekhez, és így a betegségek további terjedéséhez. Ráadásul a hulladékok elégetésével káros toxinok szabadulnak fel, ami jelentős levegőszennyezést okoz.

Fotó: Marcello Casal Jr./Agência Brasil/Wikimedia Commons

A jelentés szerint a fejlődő országokban minden második percben egy emeletes háznyi műanyaghulladékot égetnek el.

És ezzel nincs vége a kártételek sorának, amelyeket a szegény országok a műanyag miatt elszenvednek: a plasztik bomlása toxikus vegyi anyagok felszabadulásával járhat, a szennyezés nyomán megszűnnek a halászati lehetőségek, elfogyasztása veszélyezteti a tenyészállatokat, látványa pedig a turistákat riasztja el.

A múlt héten számos ország egy petíciót írt alá a műanyaghulladékok fejlődő országokba történő áramlásának csökkentése érdekében, és vannak arra vonatkozó jelek is, hogy egyes vállalatok kísérleteznek a probléma megoldásán, ám ezeket a próbálkozásokat a környezetvédők egyelőre úgy írják le, mint „egy csepp az óceánban”.

Neked ajánljuk
Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam