2020. július 8., Ellák
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

414 millió műanyagszemét árasztotta el az Indiai-óceán egy szigetcsoportját

Az Ausztráliától 2100 kilométerre északnyugatra található szigetcsoport 26 kisebb, patkó alakban elhelyezkedő földdarabból áll. Nagyjából 600 ember él a kontinensektől távol eső szigeteken, amelyeket eddig Ausztrália utolsó szemétmentes paradicsomaként emlegettek.

A tudósok azonban most azt találták, hogy az óceán áramlatai rengeteg műanyagszemetet hordanak a kis korallszigetek partjaira.

Kalkulációik szerint 238 tonna műanyag szennyezi az atollokat – köztük nagyjából 977 ezer lábbeli és 373 ezer fogkefe – amelyek a 414 millió műanyagdarab azonosítható elemei voltak.

A kutatók úgy vélik, becsléseik mégsem túlzóak, mivel a legszennyezettebbnek tartott partszakaszokra nem juthattak be. Számításaik szerint a szemét 93 százalékát a parti homok rejti.

A Kókusz-szigetek Fotó: PalawanOz/Wikimedia Commons

A Scientific Reports friss számában megjelent kutatás vezetője, Jennifer Lavers a BBC-nek elmondta: amit a Kókusz-szigeteken, korábban pedig a csendes-óceáni Henderson-szigeten feltártak, azt mutatja, hogy a világ „drámaian alábecsülte” a probléma nagyságát. A kutatók szerint a homokba temetett szemét veszélyezteti a partokon élő vagy ott költő állatokat, köztük a tengeri teknősöket és a rákokat.

Ugyanakkor a rejtett műanyagszemét eltakarítása jelentősen felforgatná a partok életét, és lehet, hogy még nagyobb károkat okozna az élővilágban. Lavers, a Tasmánai Egyetem kutatója azt reméli, a kutatás eredményei megértetik az emberekkel, hogy a műanyagszennyezés esetében a megelőzés sokkal jobb, mint a károk elhárítása.

Neked ajánljuk
A műanyag hosszú évekig dacol a tengerrel A szelektíven gyűjtött szemét is az ázsiai vizekben köt ki A kontinensközi szállításra is létezik környezetbarát megoldás Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Egy nagy szállítmányozási vállalat is lehet fenntartható?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam