2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlődő országokban égő műanyag füstje többek szemét is csíphetné...

Egy új jelentés eredményei alapján globálisan évi 70 millió tonna műanyag végzi a természetben vagy éppen egészségre káros nyitott szemétégetőkben.

A műanyagot könnyű legyártani, annál nehezebb újrahasznosítani – így nem meglepő, hogy különösen a fejletlen hulladékkezelési infrastruktúrával rendelkező fejlődő világban a folyókban, a tengerben végzi, vagy szabadtéren, a lakóhelyük közvetlen közelében egyszerűen elégetik – írja a Huffpost.

Egy több szervezet bevonásával (Tearfund, Fauna & Flora International, WasteAid and The Institute of Development Studies) elkészített és május 14-én nyilvánosságra hozott jelentés aggasztó mértékűnek nevezi a fejlődő országokban kialakult szabályozatlan szemétégetési gyakorlatot.

Világszinten másodpercenként annyi szemetet égetnek el, amivel egy emeletes buszt meg lehetne tölteni.

Csakhogy nem mindegy, hogy ez egy – különben a légkörre szintén káros – modern szemétégetőben, vagy kezdetleges körülmények között, megfelelő berendezések, biztonsági intézkedések nélkül történik. A felgyújtott hulladékból felszabaduló káros anyagok ugyanis keringési zavarokat, émelygést, fejfájást, kiütéseket, légzőszervi panaszokat okozhatnak, emellett károsíthatják az idegrendszert, a májat és a vesét.

Fotó: shutterstock.com

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák: a vállalatoknak és a kormányoknak egyaránt felelősségük van abban, hogy a legyártásra kerülő műanyag mennyisége csökkenjen, és a vásárlókat alternatív csomagolóanyagokkal lássák el.

A gazdasági élet szereplői körében egyre többen ismerik fel, hogy szerepet kell vállalniuk a probléma megoldásában: ezt példázza az év első felében létrejött, több tucat vállalatot tömörítő  Alliance to End Plastic Waste nevű kezdeményezés is.

Neked ajánljuk
Mintegy 14 millió tonna mikroműanyag van az óceánok fenekén Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: huffpost.com
Vissza
Hírfolyam