2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlődő országokban égő műanyag füstje többek szemét is csíphetné...

Egy új jelentés eredményei alapján globálisan évi 70 millió tonna műanyag végzi a természetben vagy éppen egészségre káros nyitott szemétégetőkben.

A műanyagot könnyű legyártani, annál nehezebb újrahasznosítani – így nem meglepő, hogy különösen a fejletlen hulladékkezelési infrastruktúrával rendelkező fejlődő világban a folyókban, a tengerben végzi, vagy szabadtéren, a lakóhelyük közvetlen közelében egyszerűen elégetik – írja a Huffpost.

Egy több szervezet bevonásával (Tearfund, Fauna & Flora International, WasteAid and The Institute of Development Studies) elkészített és május 14-én nyilvánosságra hozott jelentés aggasztó mértékűnek nevezi a fejlődő országokban kialakult szabályozatlan szemétégetési gyakorlatot.

Világszinten másodpercenként annyi szemetet égetnek el, amivel egy emeletes buszt meg lehetne tölteni.

Csakhogy nem mindegy, hogy ez egy – különben a légkörre szintén káros – modern szemétégetőben, vagy kezdetleges körülmények között, megfelelő berendezések, biztonsági intézkedések nélkül történik. A felgyújtott hulladékból felszabaduló káros anyagok ugyanis keringési zavarokat, émelygést, fejfájást, kiütéseket, légzőszervi panaszokat okozhatnak, emellett károsíthatják az idegrendszert, a májat és a vesét.

Fotó: shutterstock.com

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák: a vállalatoknak és a kormányoknak egyaránt felelősségük van abban, hogy a legyártásra kerülő műanyag mennyisége csökkenjen, és a vásárlókat alternatív csomagolóanyagokkal lássák el.

A gazdasági élet szereplői körében egyre többen ismerik fel, hogy szerepet kell vállalniuk a probléma megoldásában: ezt példázza az év első felében létrejött, több tucat vállalatot tömörítő  Alliance to End Plastic Waste nevű kezdeményezés is.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: huffpost.com
Vissza
Hírfolyam