2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egyszer használatos műanyagokkal kétszeresen szennyezünk

Egy új jelentés eredményei alapján a plasztik mértéktelen használata nem csak a természetkárosító szemét miatt jelent problémát: az egyszer használatos műanyagok világszintű burjánzása felgyorsítja a klímaváltozást, ezért a szakértők azonnali cselekvést sürgetnek.

A jelentés szerint a műanyag minden egyes életfázisában hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a gyártásától kezdve a finomításon keresztül egészen addig, ahogy hulladék formájában kezelik – írja a Guardian alapján a Humusz.

A „műanyaghabzsolás” alááshatja a Párizsi Klímaegyezményt

A műanyag gyártása és ártalmatlanítása, valamint a klímaváltozás közti összefüggés sokáig rejtve maradt, mondják a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ (Center for International Environmental Law) által publikált jelentés szerzői, mely elsőként foglalkozott a műanyagok üvegházhatásúgáz-lábnyomát bölcsőtől sírig követő becslésével.

Számításaik szerint 2050-re a műanyagok fogják kitenni a „szénbüdzsé” 13%-át – ami megfelel 615 szénerőműnek. 2050-re az éves szintű műanyagból származó szén-dioxid-kibocsátás akár a 2,75 milliárd tonnát is meghaladhatja.

„A műanyag az egyik legjelentősebb és leggyorsabban növekvő forrása az ipari üvegházhatásúgáz-kibocsátásnak” – írja a jelentés. „A műanyag miatt létrejövő kibocsátások nemcsak a műanyag legyártásából származnak, de az anyag életciklusának minden egyes állomásából – a fosszilis tüzelőanyagok kivonásától és szállításától kezdve a finomításon és megmunkáláson keresztül egészen addig, amíg hulladék formájában a környezetbe kerül.

Fotó: pixabay.com

„A petrolkémiai és műanyagipar jelentős gyártásbővítést tervez, mellyel a probléma csak hatványozódna” – állítják a szakértők, akik szerint mindez a globális hőmérséklet-növekedés 1,5 Celsius-fok alatt tartására irányuló erőfeszítéseket is veszélybe sodorhatják.

Ennek elkerülésére a jelentés szerzői a következő, kulcsfontosságú lépéseket tartják szükségesnek:

  • Az egyszer használatos, eldobható műanyagok gyártásának és használatának azonnali megszüntetése;
  • Az újfajta olajok, gázok és petrolkémiai infrastruktúrák fejlesztésének megállítása;
  • Hulladékmentes közösségek teremtésének elősegítése;
  • Egy rendszer létrehozása, melyben a szennyezők fizetnek a termékeik negatív hatásai után – ezzel kiterjesztve a gyártók felelősségét.
Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam