2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vissza a feladónak

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra utasította kormányát, hogy egy hajózási magánvállalattal mielőbb szállíttassák vissza Kanadába azt a tetemes mennyiségű szemetet, amelyet öt éve hoztak át a délkelet-ázsiai országba.

Ahogy arról korábban az Élő Bolygónk is beszámolt, kisebb diplomáciai bonyodalmat okozott a két ország között, hogy Kanada nem szállíttatta el a megszabott május 15-ei határidőig azt a több mint száz konténernyi szemetet, amelytől még 2013-ban és 2014-ben szabadult meg. A Fülöp-szigetek emiatt azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját. 

„A Fülöp-szigeteki emberek mélységesen sértve érzik magukat, mert Kanada hulladéklerakónak használja országukat

– hangsúlyozta Salvador Panelo elnöki szóvivő, és kijelentette: – ha Kanada nem fogadja vissza a szemetét, akkor felségvizein hagyjuk azt.”

A Fülöp-szigetek Fotó: Michael E. Peligro/Wikimedia Commons

A kanadai kormány szerint nem az ő felelőssége elvitetni a háztartási szemetet, műanyag palackot, zacskót, újságpapírt és használt felnőttpelenkát tartalmazó, annak idején helytelenül újrafelhasználható műanyag szemétként megjelölt szállítmányt. Ottawa jelezte: a kormány nem támogatta a hulladék exportját, magánvállalatok intézték azt. Ugyanakkor kiemelte, hogy dolgozik a szemétügy megoldásán.

Duterte már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, még ha ez háborúhoz vezet is. 

Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam