2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Anglia műanyagellenes küzdelme új fejezethez érkezett

Az óceánok szennyezésének megállítására a brit kormány a következő években új ellenőrzéseket vezet be az egyszer használatos műanyag termékeknél. Az intézkedés a műanyag szívószálakat, műanyag italkeverőket és fültisztítókat érinti 2020 áprilisától. 

Környezetvédelmi csoportok dicsérik a lépést, de állításuk szerint sokkal határozottabb intézkedésekre lenne szükség – írja a BBC nyomán az Origo.

A kiadott közlemény szerint az üzletekben ezentúl nem lehetne műanyag szívószálakat vásárolni, csak regisztrált gyógyszertárakban, valamint online. A gyógyszertárakban azért lehetséges, mivel a fogyatékkal élő csoportok rámutattak arra, hogy a szívószálak mennyire fontosak a mindennapi életben, és a teljes tilalom kockázatos lehet számukra. Bárokban és éttermekben ezentúl nem lehet kitenni műanyag szívószálakat, ám ha a vásárló kéri, akkor adni kell neki.

Fotó: maxpixel.net

A kormány becslése szerint az új korlátozások bevezetése után a műanyag szívószálak számát a most évente kidobott 4,7 milliárdról akár 44 millió darabra lehetne csökkenteni.

Továbbá a műanyag italkeverőket teljes mértékig fel kell számolni. Az orvostudományi és tudományos laboratóriumok továbbra is képesek lesznek ezeket beszerezni kutatásaikhoz, valamint a bűnüldöző szervezetek továbbra is használhatják kriminalisztikai célokra.

A hét elején az Európai Unió hivatalosan elfogadta azt a tervet, miszerint 2021-ig betiltják a műanyag szívószálakat, evőeszközöket és tányérokat.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam