2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bővül a bátaapáti hulladéktároló

Jövőre megnyílhat a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló második kamrája, ahol új technológiával, kisebb költséggel helyezik el a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékait, mondta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken Bátaapátiban.

Kereki Ferenc a környékbeli önkormányzatokat tömörítő Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás információs napján tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tároló harmadik kamrájának bányászati munkálatai befejeződtek, a következő lépésben a technológiát 700 millió forintos beruházással építik ki, számolt be az MTI alapján az Index.

A föld alatti létesítménybe eddig 6536 hordónyi hulladékot szállítottak az atomerőműből, amelyekből 4833 hordót a tároló egyes kamrájában már el is helyeztek.

A második kamrában már új módszerrel, egy a mainál költséghatékonyabb és helytakarékosabb technológia segítségével helyezik el a paksi atomerőmű hulladékát.

A Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló telephelye Bátaapátiban
2014 júniusában
Fotó: MTI /Sóki Tamás

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az információs nap keretében rendezett konferencián hangsúlyozta: az elmúlt 21 évben minden közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a tárolót és az atomenergiát Magyarország lakossága támogatja. A társuláshoz tartozó nyolc község ma virágzó település, amelyek a fejlődést a bátaapáti létesítménynek köszönhetik.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam