2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közeledik a „Zölden jobb nap”!

Az ENSZ által alapított Környezetvédelmi Világnaphoz csatlakozva az IKSZ 2017-ben hívta életre a „Zölden Jobb!” mozgalmat azzal a céllal, hogy a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait pozitívan befolyásolja.

Az előző évekhez hasonlóan idén is a környezetvédelmi világnapot megelőző pénteken, május 31-én zöldíti be az IKSZ az internetet figyelemfelhívó akciójával. A „Zölden Jobb!” mozgalomhoz minden évben óvodák, iskolák, munkahelyi közösségek, a média képviselői és ismert személyiségek is csatlakoznak, mint például Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és fő támogatóként Puskás Peti is, hogy megmutassák: kiállnak a szelektív hulladékgyűjtés, azon belül is az italos kartonok szelektív gyűjtése mellett.

„A környezet védelme azzal kezdődik, hogy elismerjük a felelősségünket, és változtatunk rossz szokásainkon. Mi, a zenekarommal, a The Biebersszel a fellépések és a koncertek alkalmával is saját kulacsból iszunk, ráadásul a backstage-ben is mindig szelektíven gyűjtjük a szemetet. Én biztos felveszem a zöld pólómat május 31-én!” – vallja Puskás Peti.

Évente hozzávetőleg 17 ezer tonna italos kartondobozt bocsátanak piacra, melynek 78 százaléka, azaz több mint 13 ezer tonna a kommunális hulladékba kerül. Ez felmérhetetlen pazarlás, és elkerülhető környezetterhelés egy olyan csomagolóanyag esetében, ahol a papírtartalom (75 százalék) akár 5-8 alkalommal is újrahasznosítható Fotó: Italos Karton Egyesülés/facebook.com

Szemléletváltással Petruska András szerint is sokat tehetünk környezetünk védelmében. „Mi, emberek képesek vagyunk évszázadok során rögzült rendszereket megváltoztatni csak azért, mert tisztelettel fordulunk valakihez. Miért ne fordulhatnánk ugyanilyen tisztelettel az élőhelyünket, az életünket biztosító környezethez?”

Május utolsó péntekén bárki csatlakozhat a mozgalomhoz, pusztán posztolnia kell egy zöld pólós képet a #zöldenjobb hashtaggel ellátva a közösségi média felületein. Várják nemcsak magán személyek, de óvodák, iskolák, munkahelyi vagy baráti közösségek zöld pólós képeit is.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Néhány üzletében bevezeti a használt étolaj visszavételét az ALDI Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: uzletem.hu
Vissza
Hírfolyam